RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Njujork postaje najveće žarište koronavirusa na svijetu

Jedan od hiljadu Njujorčana već je zaražen, što znači da se virus širi brže nego u Italiji i Iranu.

Grad Njujork je novi epicentar zaraze koronavirusom, jer je tu registrirana trećina pozitivnih u SAD, a virus, od kojeg je širom svijeta umrlo više od 16.500 ljudi, širi se pet puta brže nego u drugim dijelovima zemlje.

Jedan od hiljadu stanovnika šire teritorije grada već je zaražen, prenose američki mediji.

Gustina stanovnika jedan je od najvećih problema grada u ovom trenutku, piše “The New York Post”, dodajući da je u Njujorku već sada procent zaraženih viši nego u Italiji.

Razlog su gradski prijevoz i gužve u njemu, izuzetno posjećeni javni parkovi i zgrade koje izgledaju kao košnice.

Guverner države Njujork naredio je bolnicama da smjesta uvećaju kapacitete za prijem zaraženih za 50 posto.

Samo u ponedjeljak prijavljeno je novih 5.000 slučajeva, što je broj zaraženih podiglo na 21.689 u širem rejonu, dok ih je u samom gradu 13.119.

Od Covida-19 u gradu je do sinoć preminulo 125 ljudi.

Predsjednik SAD naredio je slanje velikog kontingenta sredstava za zaštitu od koronavirusa (maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava) i najavio da će naučni laboratoriji u Njujorku ubrzano raditi na traženju rješenja.

Izvor: Avaz

Foto: Jumbo.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.