RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Otapanje leda na Arktiku može dovesti do novih pandemija

Otapanje leda na Arktiku može dovesti do pojave novih pandemija uslijed oslobađanja opasnih virusa, ali i do isplivavanja nuklearnog otpada, upozoravaju znanstvenici.

Bar stotinjak različitih mikroba zarobljenih u arktičkom permafrostu /trajno smrznutom tlu/ otporno je na trenutno dostupne antibiotike, upozoravaju znanstvenici.

Znanstvena studija objavljena u časopisu “Klimatske promjene u prirodi” upozorava na posljedice koje bi topljenje leda na Arktiku moglo izazvati.

Uz već ranije poznato podizanje razine mora i uništavanje ekosustava širom svijeta, povlačenje leda moglo bi pokazati i “prljavi veš” čovječanstva, koji je skrivan tisućama godina.

Topljenjem leda, čovječanstvo će se naći na udaru mikroba otpornih na lijekove, što bi moglo biti izuzetno opasno.

Najveći problem je, navode istraživači, to što nitko zapravo ne zna šta se točno skriva u ledu i tlu ispod njega.

Ono što znanost sigurno zna jest to da led “skriva” brojne toksične kemikalije, pa čak i nuklearni otpad koji su neke zemlje tamo pohranjivale, misleći da je to sigurna opcija.

Arktički permafrost godinama služi različitim zemljama i kompanijama kao savršeno mjesto za industrijsku aktivnost, izvlačenje vrijednih resursa, ali i nuklearne testove.

Topljenjem permafrosta, sve te kemikalije lako bi mogle dospjeti u atmosferu i vodu, te se proširiti širom svijeta, kontaminirajući životinjski i biljni svijet, ali i ljude.

Znanstvenici zato pozivaju da se dodatno istraži sav “prljavi veš” koji Arktik skriva kako bi se bar okvirno znalo šta čovječanstvo čeka u budućnosti.

Jer, ako se led nastavi topiti dosadašnjom brzinom, svi ti mikrobi, kemijski spojevi i nuklearni otpad mogli bi isplivati na površinu i zateći nespremno čovječanstvo, ističu znanstvenici.

(bhrt.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Radnicima Facebooka će biti omogućen rad od kuće do jula 2021. godine

Radio Brčko

Omikron varijanta bi mogla dovesti do povlačenja pandemije u Evropi

Radio Brčko

U Srbiji svi đaci od ponedjeljka u klupama

Radio Brčko