RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: U srijedu izložba fotografija „Indija u oku pjesnika“ Jose Živkovića Soje

Šesta izložba fotografija slikara Jose Živkovića Soje pod nazivom „Indija u oku pjesnika“ održaće se u srijedu, 6. listopada 2021. u 18 sati u dvorani HKD “Napretka” u Brčkom u sklopu Frančeskovih dana. Fotografije su nastale 2008. godine tijekom njegova tromjesečnog boravka u Indiji,

Tijekom programa autor će govoriti o putovanju kroz Indiju i recitirat će svoje pjesme nastale na tom putovanju. Autor je u tri mjeseca prešao 12.000 km od juga do sjevera Indije, te svojim foto aparatom zabilježio brojne posebnosti ove zemlje.

Izložba je koncipirana tako da obuhvaća raznovrsne motive: portrete, krajobraze, vedute, animalne motive, žanr prizore, ruine i ljude na dnu egzistencije. Može se uočiti raspon od mučnog siromaštva do raskoši i bogatstva, arhitektura, podneblje, pravila u prometu i stil života koji je neuobičajen za svakoga Europljanina. Stoga i ne čudi dokumentaristički odabir kadrova ovog kreativca kojima je sadržaj primarni element.

Fotografije odišu znatiželjom i brzinom bilježenja budući da im je prvobitna svrha i bila želja za kasnijim lakšim prisjećanjem na mjesta, ljude i događaje proživljene u dalekoj zemlji u kojoj, kako ovaj pjesnik u stihu pjesme U Indiji piše: „Ništa nije kao u mojem kraju, samo nebo jednako sja …

Bitno je napomenuti da su fotografije često nastajale iz prikrajka u tajnosti, i to običnim džepnim digitalnim fotoaparatom. Joso Živković uzdajući se u vlastitu vještinu nekad beživotan i neugledan kadar pretvara u umjetničko djelo. Posebno su hvale vrijedni portreti Indijaca i Indijki s naglašenom psihološkom karakterizacijom likova i harmoničnim koloritom koji je uočljiv i na ostalim fotografijama. Upravo je boja, u odabranim motivima i prikazima osamljenih ljudskih likova sklopljenih ruku, tračak nade u bolje sutra. Boja tako postaje simbolička vrijednost, ali i prepoznatljivo obilježje ove izložbe.

O autoru izložbe

Joso Živković – Soja, hrvatski pjesnik i slikar iz Bosne i Hercegovine. Joso Živković rođen je 1. travnja 1960. godine u Kostrču, općina Orašje. Osnovnu i srednju naobrazbu stekao u rodnom mjestu i Orašju. Više godina radio u Austriji i Švicarskoj, a u Kostrč se vratio 1990. godine. Godinama je živio u zapadnoeuropskim gradovima i putovao svijetom, što se jasno osjeti u njegovim pjesničkim radovima. Objavljivao je u raznim časopisima u zemlji i inozemstvu. Pjesme su mu prevođene na engleski i njemački jezik. Njegove pjesme se nalaze u mnogim zajedničkim zbirkama. Više puta je nagrađivan, a značajnije nagrade su mu nagrada fra Martin Nedić (HKD Napredak Orašje) za najbolju knjigu i nagrada Movisa u Zürichu za pjesmu Tuga auslendera. Objavio je četiri samostalne zbirke pjesama: Koraci u sjeni (1988.), Čekati dugu (1994.), Gorka čaša (1997.) i Nenaviklost duše (2003.). Član je Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne i Društva hrvatskih književnika. Uz pisanje pjesama bavio se i slikarstvom, te je samostalno izlagao u Njemačkoj (Hamburg) i Lihtenštajnu (Schaan). Zajedničke izložbe imao je u Orašju i Vinkovcima. Zaljubljenik je u fotografiju i član fotokluba Orton, Orašje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: HKD “Napredak” radi na intenziviranju suradnje s drugim kulturnim društvima

Sandra Živković

Brčko: Učenici trećih razreda srednjih škola učestvovali u radionici „Dnevnik Anne Frank“

Radio Brčko

Karnevalska povorka prošetala kroz Brčko

Radio Brčko