Svijet

Ове године на терену убијено 67 новинара и медијских радника

Руски рат у Украјини, хаос на Хаитију и растуће насиље криминалних група у Мексику допринијели су порасту броја новинара који су смртно страдали док су радили свој посао у 2022. години, објављено је у новом извјештају објављеном у петак.

Међународна федерација новинара је навела да је до сада у свијету убијено 67 новинара и медијског особља, у односу на 47 прошле године.

Група са сједиштем у Бриселу је навела да је 375 новинара затворено због свог рада, од којих највише у Кини и Мијанмару. И ту је забиљежено повећање, јер је прошле године тај број износио 365.

С обзиром на то да је број убијених медијских радника у порасту, група је позвала владе да подузму конкретније мјере за заштиту новинара и слободног новинарства.

“Недјеловање само ће охрабрити оне који настоје сузбити слободан проток информација и поткопавати способност људи да своје вође позивају на одговорност, укључујући осигуравање да они који имају моћ и утјецај не стоје на путу отвореног и инклузивног друштва”, рекао је генерални секретар ИФЈ Ентони Белангер.

Више медијских радника је убијено пратећи рат у Украјини – укупно 12, него у било којој другој земљи ове године, према подацима ИФЈ-а.

Већина су били Украјинци, али су укључивали и оне других националности, као што је амерички документарист Брент Ренајд. Многи смртни случајеви су се догодили у првим хаотичним седмицама рата, иако се пријетње новинарима настављају како се борбе одуговлаче.

ИФЈ је рекао да су “владавина терора криминалних организација у Мексику и нарушавање реда и закона на Хаитију такођер допринијели порасту убистава”.

Ова година је била једна од најсмртоноснијих икада за новинаре у Мексику, који се сада сматра најопаснијом земљом за новинаре изван ратне зоне.

Група је забиљежила пет смртних случајева новинара усред овогодишње политичке кризе у Пакистану, те упозорила на нове пријетње новинарима у Колумбији и континуирану опасност за новинаре на Филипинима упркос новом тамошњем руководству.

Такођер су подсјетили и на убиство новинарке Ал Џазире Ширин Абу Аклех док је извјештавала из палестинског избјегличког кампа.

Арапска мрежа ове седмице службено је затражила од Међународног кривичног суда да истражи њену смрт.

ИФЈ са сједиштем у Бриселу представља 600.000 медијских професионалаца из синдиката и удружења у више од 140 земаља. Извјештај је објављен уочи Дана људских права Уједињених народа.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!