RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Pfizer: Vakcina kod djece od dvije do pet godina ne stvara očekivani imunitet

Iz kompanije Pfizer su saopćili da njihova vakcina protiv koronavirusa kod djece od dvije do pet godina ne stvara očekivani imunitet te da razmatraju da predlože da i oni budu vakcinisani trećom dozom.

Razmatranje vakcinacije trećom dozom je uslijedilo nakon istraživanja, koje nije proveo Pfizer, provedenog na osnovu podataka koji se odnose na djecu od pola godine starosti do pet godina. Ukazali su da se kod djece do dvije godine stvorio očekivani imunitet. Najavili su da će provesti istraživanje na osnovu podataka o vakcinaciji trećom dozom.

Pfizer, koji vakcine proizvodi s njemačkom kompanijom BioNTech, je smanjio doze vakcina namijenjene djeci. Za djecu od 12 i više godina riječ je o dozi od 30 mikrograma. Za djecu od pet do 11 godina riječ je o dozi od 10 mikrograma. Za one još mlađe riječ je o dozi od tri mikrograma.

Rezultati prvobitnih istraživanja kazivali su da će vakcinacija malim dozama biti dovoljna da se kod djece stvori jak imunitet, a da se pri tom minimiziraju rizici od nuspojava.

Međutim, u američkom nezavisnom Odboru za nadzor i sigurnost podataka (DSMB) su utvrdili da vakcinacija vakcinom Pfizer/BioNTech ne stvara snažan imunitet kod djece od dvije do pet godina.

U Pfizeru su najavili da će preporučiti vakcinaciju djece od šest mjeseci do pet godina ako istraživanje pokaže da je to sigurno po zdravlje. Osim toga, najavili su i da će testirati kako bi vakcinacija trećom dozom utjecala na djecu od pet do 11 godina i od 12 do 15 godina, prenosi CNN.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Od 25. juna dozvoljen ulazak u Njemačku putnicima izvan EU koji su primili obje doze vakcine

Radio Brčko

Данас почиње вакцинација запослених у Клиничком центру Црне Горе

Radio Brčko

Oko 400.000 mještana Canberre u samoizolaciji zbog jednog slučaja zaraze

Radio Brčko