RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Potrebna humanitarna pomoć za oko 18 miliona Afganistanaca

Zvaničnik UN-a zatražio je od zemalja donatora da povećaju pomoć Afganistanu, gdje su aktuelna suša i pojačani vojni sukobi nakon objave povlačenja stranih snaga raselili brojne civile, stvarajući rastuću humanitarnu krizu.

Ramiz Alakbarov, rezidentni i humanitarni koordinator UN-a za Afganistan, izjavio je da je od potrebnih 1,3 milijardi dolara za Afganistan prikupljeno nešto manje od 40 posto.

Oko 18 miliona Afganistanaca, ili polovina ukupnog stanovništva, u potrebi je za pomoći. Trećina stanovništva u zemlji je pothranjena, a polovina djece mlađe od pet godina suočena je s akutnom pothranjenošću.

Oko 450 miliona dolara primljenih do sada daleko su niža cifra od one koja je potrebna.

–  Naš plan je da pružimo pomoć za najmanje 15,7 miliona ljudi, i upravo sada to neće biti moguće bez tih dodatnih doprinosa – izjavio je Alakbarov putem videokonferencije s novinarima u New Yorku.

Govoreći o sigurnosti i zaštiti humanitarnih radnika, Alakbarov je kazao da je 25 njih ubijeno od početka godine i 63-oje je ranjeno, što je povećanje od 30 posto u odnosu na 2020. godinu, prenosi Xinhua.

Foto: IOM

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Талибанске власти у Авганистану поново почеле са издавањем пасоша

Radio Brčko

Ујић: Очекује се повећан прилив миграната из Авганистана

Radio Brčko

У Брчком одржан хуманитарни концерт за помоћ Људмили и њеној кћерки Марушки

Radio Brčko