Svijet

Rusija i Kina formiraju savez koji se može suprotstaviti SAD-u i NATO-u

Rusija i Kina formiraju “Istočnu Antantu” koja može da se suprotstavi SAD i NATO, prenose američki mediji.

U komentaru američkog lista “Hil” navodi se da je nepovjerenje prema SAD jače od nekih neriješenih pitanja između Moskve i Pekinga.

Zapad smatra da u odnosima Rusije i Kine ima mnogo prepreka koje im neće dozvoliti da uspostave snažan savez.

Primjeri za to su istorijsko uzajamno neprijateljstvo i teritorijalni sporovi, kao i suparništvo za uticaj u Centralnoj Aziji.

Glavna prednost saradnje te dvije zemlje jeste to što nijedna od njih ne predstavlja egzistencijalnu prijetnju za drugu državu.

Rusija i Kina nemaju namjeru da nameću jedna drugoj svoj državni poredak, ali su konkurenti zbog suvereniteta nad određenim teritorijama, kao i u oblasti eksploatacije resursa.

“Hil” navodi da su Rusija i Kina bivše imperije koje sebe smatraju “žrtvama igara zapadnih država”.

Peking i Moskva žele da stave tačku na američku vladavinu svijetom i osiguraju ekonomski rast i bezbjednost svojih država.

“Možda je vrijeme da se postavi pitanje ne da li Moskva i Peking mogu da stvore savez, već da li on već postoji i koliko jak može da postane”, navodi se u tekstu koji prenosi “Sputnjik”.

Izvor: SRNA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button