RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Rusija uvodi privremenu zabranu izvoza benzina

Ruska Vlada planira da od 1. marta uvede privremenu zabranu izvoza benzina, rekao je danas prvi zamijenik ruskog premijera Aleksandar Novak.

Ruska novinska agencija TASS navodi da se očekuje da će ova mjera biti na snazi šest mjeseci i da će se time nadoknaditi porast potražnje za gorivom tokom proljeća i ljeta. Ruske vlasti su sličnu mjeru preduzeli u jesen prošle godine kako bi opskrbili domaće tržište i stabilizovali cijene.

Međutim, odluka ruskih vlasti imaće nekoliko izuzetaka i od zabrane izvoza biće izuzete članice Evroazijske ekonomske unije: Jermenija, Bjelorusija, Kazahstan i Kirgizija, te Južna Osetija, Abhazija, Mongolija i Uzbekistan.

“Svrha ove mjere je sprečavanje nestašice na tržištu i značajniji rast cijena. Trenutno proizvodimo istu količinu benzina koliko i potrošimo, tako da bi povećan izvoz doveo do nestašice i povećanja cijena. Stoga je odluka Vlade preventivna mjera prije sezonskog povećanja potražnje”, naglasio je analitičar tržišta iz “Nacionalnog fonda za energetsku bezbjednost” Igor Juškov.

On je istakao da je od sredine proljeća potrošnja goriva u Rusiji tradicionalno u porastu zbog početka radova u polju, pojačane upotrebe vozila i praznika.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.