RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Sastanak koalicije na državnom nivou nije urodio plodom, bez dogovora o zakonima

Na sastanku predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dragana Čovića, te lidera stranaka “trojke” – SDP-a Nermina Nikšića, Naroda i pravde Elmedina Konakovića i Naše stranke Edina Forte u Mostaru nije došlo do dogovora kada je riječ o tri zakona – o izborima, o sukobu interesa i sudu BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na konferenciji za novinare nakon sastanka je rekao da nije napravljen očekivani iskorak kada je riječ o ova tri zakona, ali da je za očekivati da se u nekoliko narednih dana može nešto usaglasiti.

On je rekao da će radne grupe nastaviti sa radom i, ako se negdje usaglase, da to ide dalje u proceduru.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je nakon sastanaka da BiH očekuje da EU odredi datum pristupnih pregovora za BiH jer je do sada dosta urađeno.

Dodik je naveo da je riješen problem Fronteksa, sprečavanja finansiranja terorističkih organizacija i pranja novca.

On je rekao da će lideri stranaka nastojati da učine što više kako bi do 21. marta BiH ispunila uslove i dobila šansu za početak pregovora.

“Bez datuma to ništa ne znači, osjećali bismo da smo prevreni”, naglasio je Dodik.

Zakon o sprečavanju sukobu interesa je najbliži za dogovor stranaka koje čine vlast na nivou BiH, rekao je predsjedik SDP-a BiH Nermin Nikšić, nakon sastanka.

“Nismo srećni, jer bilo je ranije i boljih vijesti. Svjesni smo toga, ali nastavljamo dalje. Svaki sljedeći kompromis je dobrodošao. Ako se ne dogovorimo, to ne znači da se svađamo, već tražimo rješenje”, rekao je Nikšić.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.