RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

SAD i Japan upozorili stanovništvo na svojim priobalnim područjima na opasnost od cunamija

SAD i Japan savjetovali su stanovništvu na svojim obalama Pacifika da se udalje od obale kao mjera opreza protiv valova cunamija uzrokovanih erupcijom vulkana u južnom Pacifiku, javlja BBC.

Japan je upozorio na valove visoke i do tri metra, a valovi od 1,2 metra pogodili su jug zemlje.

SAD je upozorio na jake struje i valove te na obalne poplave.

Ogromna podvodna vulkanska erupcija izazvala je valove od više od metra koji su se obrušili na Tongu.

Erupcija vulkana Hunga Tonga-Hunga Haʻapai čula se diljem južnog Pacifika, a na kraju čak i do SAD-a.

Mnogi dijelovi otočja Tonge, čiji je glavni grad samo 65 km (40 milja) južno od erupcije, prekriveni su pepelom i doživljavaju gotovo potpuni nestanak struje, telefonskih linija i internetskih usluga. Još uvijek nije jasan opseg ozljeda ili štete.

Prva osmominutna erupcija bila je toliko snažna da se mogla čuti kao “glasna grmljavina” na Fidžiju, udaljenom više od 800 km, prema dužnosnicima glavnog grada Suve.

Vlada Fidžija izdala je upozorenje o cunamiju i otvorila centre za evakuaciju stanovništva u obalnim područjima. Vanuatu, još jedna otočna država u Pacifiku, izdala je slično upozorenje.

Profesor Shane Cronin, vulkanolog sa Sveučilišta Auckland, rekao je da je erupcija bila jedna od najvećih u Tongi u posljednjih 30 godina.

“Ovo je prilično velik događaj – to je sigurno jedna od značajnijih erupcija u posljednjem desetljeću”, rekao je on za BBC.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Otočje Tonga traži hitnu pomoć nakon cunamija

Radio Brčko

U Peruu zatvoreno 80 luka nakon erupcije vulkana na Tongi

Radio Brčko

Indonezija: Vulkan Merapi izbacuje vruć oblak i lavu

Vladimir Matijević