Svijet

SAD i Velika Britanija potpisale trgovinski sporazum o uklanjanju carina na uvoz čelika i aluminija

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija potpisale su u utorak trgovinski sporazum o uklanjanju carina iz doba Trumpove administracije na uvoz čelika i aluminija u zamjenu da London ukine uzvratne namete vrijedne stotine miliona dolara na američke proizvode, poput viskija, farmerki i motora.

Trgovinski sporazum sklopljen je u Washingtonu, nakon dvomjesečnih pregovora između američke ministrice trgovine Gine Raimondo i njezine britanske kolegice Anne-Marie Trevelyan o trgovinskim pitanjima koja su se pojavila između dviju strana tokom Trumpove administracije, javlja UPI.

Poslovni odnosi između saveznika pogoršali su se 2018. nakon što je tadašnji predsjednik Donald Trump nametnuo uvozne carine od 25 posto odnosno 10 posto na čelik i aluminij proizvedene u inostranstvu, u nastojanju da zaštiti radnike američke industrije.

Kao odmazdu, Evropska unija, u kojoj je Britanija bila članica do 2020., uvela je carine u vrijednosti od više od 500 miliona dolara na američki izvoz, koji uključuje destilirana žestoka pića, razne poljoprivredne proizvode i robu široke potrošnje. Nakon što je napustila EU, Britanija je zadržala iste poreze jer su se i dalje primjenjivale carine na čelik i aluminij.

Kada sporazum stupi na snagu 1. juna, čini se da će te razlike biti uklonjene jer će Sjedinjene Države dopustiti da ta dva metala uđu na njeno tržište bez nametnutih poreza uz ukidanje britanskih uzvratnih nameta protiv američkih proizvoda.

Međutim, sporazum propisuje da svaka britanska željezara u vlasništvu kineskog subjekta mora poduzeti reviziju kako bi procijenila uticaj vlade u Pekingu u nastojanju Sjedinjenih Država da rade sa saveznicima “na rješavanju nepoštene prakse zemalja poput Kine”, navodi Odjel za trgovinu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!