Svijet

SZO upozorila članice zbog kontaminiranih dječijih sirupa za kašalj, više od 300 smrtnih slučajeva

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) hitno je pozvala države da spriječe, otkriju i reaguju na slučajeve nestandardnih i falsifikovanih medicinskih proizvoda, pozivajući se na nedavne izvještaje o slučajevima dječijih sirupa za kašalj s potvrđenom ili sumnjivom kontaminacijom.

Iz SZO-a je saopšteno da su u posljednja četiri mjeseca, zemlje prijavile nekoliko incidenata u vezi sa sirupom za kašalj za djecu koji se izdaje bez recepta s potvrđenom ili sumnjivom kontaminacijom visokim nivoima dietilen glikola (DEG) i etilen glikola (EG).

“Slučajevi su iz najmanje sedam zemalja, a povezani su s više od 300 smrtnih slučajeva u tri države”, navode iz SZO-a.

Istakli su da većinu smrtnih slučajeva čine djeca mlađa od pet godina.

U pitanju su toksične hemikalije koje se koriste kao industrijski rastvarači i sredstva protiv smrzavanja koji mogu biti fatalni, čak i u malim količinama, i nikada ne bi trebalo da budu u lijekovima.

Među zemljama koje pominje SZO su Gambija, Indonezija i Uzbekistan. U Gambiji u pitanju su četiri proizvoda, u Indoneziji osam, a u Uzbekistanu dva.

Iz SZO-a su istakli da do danas proizvođači za ove proizvode nisu dali garancije SZO-u za sigurnost i kvalitet, napominjući da su upozorenja o medicinskim proizvodima brzo proslijeđena nacionalnim zdravstvenim vlastima svim 194 državama članicama organizacije.

SZO je pozvao regulatore i vlade da otkriju i uklone sa svojih tržišta sve podstandardne medicinske proizvode identifikovane u medicinskim upozorenjima SZO kao potencijalni uzroci smrti i bolesti.

Svjetsko zdravstveno tijelo pozvalo je one koji su odgovorni da osiguraju da svi medicinski proizvodi na njihovim tržištima budu odobreni za prodaju od strane nadležnih organa i da se mogu nabaviti od ovlaštenih/licenciranih dobavljača.

Proizvođače lijekova iz SZO-a su pozvali da kupuju samo farmaceutske ekscipijente od kvalifikovanih i poštenih dobavljača i da provedu sveobuhvatno testiranje zaliha prije upotrebe u proizvodnji gotovih proizvoda.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!