Brčko

Brčko: Djelatnice Pete osnovne škole osvojile nagradu za inovativne nastavnike

Dvije stručne suradnice u Petoj osnovnoj školi Brčko distrikta, Meliha Salihović i Dženana Muratović, osvojile su nagradu na nedavno održanoj dodjeli nagrade za inovativne nastavnike u BiH, koja se održala u Mostaru.

Dvije stručne suradnice u Petoj osnovnoj školi Brčko distrikta, Meliha Salihović i Dženana Muratović, osvojile su nagradu na nedavno održanoj dodjeli “Nagrade za inovativne nastavnike u BiH”, koja se održala u Mostaru.

Ove dvije djelatnice Pete odnovne škole osvojile su nagradu u kategoriji Stručni suradnici na svim razinama odgoja i obrazovanja s projektom „Inkluzivni kutak biblioteke“. Na ovaj način žele olakšati čitanje književnih djela djeci sa poteškoćama u razvoju.

„Mi aktivno radimo na prilagođavanju književnih djela uvrštenih u udžbenike i lektire od prvog do devetog razreda osnovne škole. Prilagođavanje vršimo snimanjem video i audio zapisa poezije, kao i izradom slikovnica i priča u slikama za skraćene verzije romana i pripovjetki planiranih nastavnim planom i programom“, kazala je Meliha Salihović, defektolog Pete osnovne škole.

„Prilagođene slikovnice su zapravo ilustracije, koje prati tekst ispod. Za vrijeme sata lektire, učenici sa poteškoćama dobiju svoju prilagođenu lektiru i na taj način prate sat kao i ostala djeca, ne izdvajaju je od ostalih i imaju ispred sebe sadržaj prilagođen njihovim mogućnostima“, kazala je Dženana Muratović, knjižničarka i nastavnica Bosanskog jezika u ovoj školi.

Konkurencija za dodjelu nagrade je bila velika i sa jako dobrim projektima, te se ove djelatnice nisu nadale osvajanju nagrade.

„Nama je bilo drago da smo nominovane, došle smo tu među pet najboljih i već smo bile prezadovoljne jer cilj nam je bio promovirati ove slikovnice. Naravno da nam nagrada znači, to nam je vjetar u leđa i nešto što nas gura da radimo bolje“, dodala je Meliha Salihović.

„Pored uspjeha ovih djelatnica, ova nagrada je i veliki uspjeh cijele Pete osnovne škole, te se nadamo da će i u narednom razdoblju ova škola nizati uspjehe i da će ovo biti samo početak, te kako će i ostalo osoblje raditi na inovativnim projektima“, kazao je Mirza Fazlović, ravnatelj ove obrazovne ustanove.

Ove dvije djelatnice su ovom nagradom ostvarile pravo na direktan prolazak u drugi krug natjecanja, za koje su pripreme u tijeku. Sve ovo održava se u sklopu Centra za obrazovne inicijative Step by step koji je partner Svjetskoj nagradi za nastavnike.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!