RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Tajlandski sud suspendovao premijera jer je produžio svoj mandat

Vrhovni sud Tajlanda suspendovao je premijera Prayutha Chan-ochu sa službene dužnosti dok razmatra pravno osporavanje ograničenja njegova mandata.

Opozicione stranke podnijele su tužbu tvrdeći da je Prayuth, koji je na čelu od 2014. godine produžio svoj mandat, javlja BBC.

Tajlandski ustav ograničava mandat premijera na osam godina.
Bivši načelnik vojske prvi je put preuzeo vlast u vojnom udaru 2014., a zatim je zadržao dužnost 2019.

Međutim, posljednjih se godina suočava sa sve većim protivljenjem i negativnim reakcijama unutar vlastite koalicije.

Do sada je ove godine uspio izbjeći višestruko izglasavanje nepovjerenja protiv njega.

Protivnici i aktivisti tvrdili su da je njegov mandat započeo kada je bio vođa hunte. Kao vojskovođa, preuzeo je vlast državnim udarom u maju 2014., a zatim se u augustu 2014. imenovao premijerom nove vojne vlade.

To znači da bi njegov mandat trebao završiti ove sedmice, kažu njegovi kritičari.

Međutim, njegovi pristaše kažu da mu je mandat započeo tek 2017., kada je novi ustav stupio na snagu, ili čak nakon općih izbora 2019. na kojima je zadržao vlast.
Prema tim tvrdnjama i uslovima, tehnički bi mogao nastaviti obnašati dužnost do 2027. godine, ako pobijedi na nadolazećim općim izborima.

U srijedu je Ustavni sud Tajlanda pristao saslušati slučaj političke opozicije. Sudsko vijeće glasalo je sa pet prema četiri u prilog njegovoj trenutnoj suspenziji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.