Svijet

Treća doza “Sinofarmove” vakcine dovodi do oporavka i povećanja broja antitijela

Treća doza “Sinofarmove” vakcine protiv virusa korona dovodi do oporavka i povećanja broja antitijela koji je opao u mjesecima nakon druge doze, rezultati su istraživanja provedenih u Kini.

Treća doza, takođe, povećava odgovor ćelija na virusa korona.

Rezultati istraživanja, koji tek treba da budu podvrgnuti stručnoj recenziji, dolaze u vrijeme kada Kina počinje da daje treću dozu vakcine proitiv kovida 19 visoko rizičnim pripadnicima populacije, dok raste zabrinutost da bi opadajući nivo antitijela vremenom mogao oslabiti zaštitu od virusa.

Otprilike pet mjeseci nakon druge doze “Sinofarmove” vakcine, prema analizi uzoraka uzetih od vakcinisanih zdravstvenih radnika, prosječna koncentracija neutralizirajućih antitijela protiv virusa pala je za 70 odsto u odnosu na nivo koji je zabilježen četiri sedmice nakon druge doze.

Ali, nedjelju dana nakon treće doze, koncentracija antitijela porasla je 7,2 puta u poređenju sa nivoom koji je viđen pet mjeseci nakon druge doze, rekli su istraživači iz bolnice povezane sa Univerzitetom Sun Jat Sen.

Ćelijski odgovori, još jedan važan dio ljudskog imunološkog sistema, takođe su se poboljšali nakon treće doze “Sinofarmove” vakcine.

U studiji se ne navodi kako bi promjene koncentracije antitijela mogle da utiču na efikasnost vakcine, niti kako pojačana antitijela djeluju protiv sojeva virusa korona.

Ali neki naučnici kažu da je potrebno više podataka da bi se odlučilo da li su potrebne dodatne doze.

“I humoralni i ćelijski odgovori indukovani su trećom dozom snažno i brzo”, istakli su istraživači, dodajući da bi ćelijski odgovori mogli biti ključni za trajnu zaštitu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button