RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Treći konvoj pomoći ušao u Gazu preko egipatskog graničnog prelaza

Konvoj pomoći ušao je danas u opkoljeni Pojas Gaze preko graničnog prijelaza Rafah, javili su dopisnici AFP-a s egipatske i palestinske strane, treći od izbijanja rata 7. oktobra.

Više od desetak kamiona prešlo je granični prijelaz Rafah, rekli su dopisnici, dodajući prethodna ukupno 34 kamiona koji su u subotu i nedjelju ušli u Gazu prema službeniku egipatskog Crvenog križa.

Ujedinjeni narodi su saopćili da je potrebno najmanje 100 kamiona dnevno kako bi se osigurale osnovne potrebe 2,4 miliona stanovnika Gaze dok traje izraelsko bombardovanje izazvano napadom Hamasa, u kojem su već hiljade ubijene.

Humanitarni radnici rekli su da je potrebno mnogo više pomoći za rješavanje spiralne humanitarne krize u Gazi, gdje je polovica od 2,3 miliona stanovnika tog područja napustila svoje domove.

Humanitarna agencija UN-a rekla je da je subotnji konvoj prevozio oko četiri posto prosječnog dnevnog uvoza prije rata i “djelić onoga što je potrebno nakon 13 dana potpune opsade”.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.