RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Internacionalni teatarski susreti

Ljubav je rješenje, ali svako treba imati svoju privatnost i mir

Glumica Snježana Sinovčić Šiškov rođena je 1964. godine, diplomirala je na Akademiji scenske umjetnosti u Sarajevu 1987. Iste godine postaje stalnom članicom Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Dobitnica je Zlatne arene za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji za film „Ljeto kada sam naučila letjeti“ redatelja Radivoja Andrića, 2022. Nagrada za najbolju žensku ulogu na 31. Danima hrvatskog filma za ostvarenu ulogu u igranom filmu „Marko“ autora Marka Šantića, 2022. Nagrada Marko Fotez za najbolje umjetničko ostvarenje u Drami Hrvatskog narodnog kazališta Split u sezonama 2020/2021. i 2021/2022. Nagrada publike na 31. Marulićevim danima za predstavu “Francuzica”. 2021. Nagradu Judita za najbolje umjetničko ostvarenje 66. Splitskog ljeta u dramskom programu (Francuzica), 2020. Nagrada Srebrni Orion za najbolju sporednu žensku ulogu na Filmskom festivalu glumca, za ulogu Tetke u filmu “Sam samcat”, 2019. Nominacija za nagradu Zlatni studio Jutarnjeg lista za najbolju filmsku glumicu, 2018. godine.

Četvrte noći Internacionalnih teatarskih susreta u Brčko distriktu BiH odigrana je maestralna predstava “55 kvadrata” u izvedi fantastične postave Hrvatskog narodnog kazališta Split. Publika je uživala u još jednoj neobičnoj predstavi koja je zasigurno predstavila problem jedne šestočlane porodice zbog manjka prostora za stanovanje, a do problema dolazi kada Lena i Tino odlučuju ljetne mjesece provesti kod Leninih roditelja, mlađeg brata i bake u stanu od 55 kvadrata. Briljantnu ulogu majke u odigrala je Snježana Sinovčić Šiškov.

Predstava je odigrana po istinitoj priči?

Priča je konkretno o 2002. godini kada se dogodio požar nadomak grada, rubovi grada su bili zahvaćeni. Također, imamo i problem sa odvozom smeća koje stvara neugodne mirise tokom cijele godine. Zbog čega dolazi i do zagađenja vode što otežava uslove za život. Dolazak mnogobrojnih turista preko ljeta stvara velike gužve u gradu, obavljanje svakodnevnih obaveza postaje otežavajuće. Također, stanodavci  izbacuju studente i mlade bračne parove iz stanova i iste stanove iznajmljuju turistima. To se isto dešava Leni i Tinu 01.05. kada dolaze u naš stan na šest mjeseci.

Kako to utiče na vas, uspijevate li kao majka u predstavi održati dobre međuljudske odnose šestočlane porodice u 55 kvadrata?

Ja se veselim dolasku moje kćerke i zeta, jer ću imati priliku da provodim više vremena s njom. Imam odličan odnos i sa zetom, ali tu dolazi i moja majka koja je svoj stan prepustila sinu, odnosno mom bratu pomorcu da pokrene posao sa nekretninama, a za uslugu on će njoj obezbijediti stanovanje u staračkom domu što se ne dešava. Šest mjeseci je previše, borim se u predstavi da budemo svi zajedno, ali je ipak neizdrživo.

Dodatne probleme u predstavi stvara i vaš sin tinejdžer koji upada u probleme, dolazi kasno u noć?

Do toga dolazi jer mladi ne vide perspektivu, loše društvo i kvart utiču na njega, a sve to jer mladi koji su talentovani ne vide budućnost zbog korupcije i nepotizma.

Za kraj, da li je 55 kvadrata za šestočlanu porodicu dovoljno za sreću?

Predstava je pokazala da je to nemoguće, iako su svi članovi porodice dobri i nisu pokazali zle namjere. Danas je sa dinamikom života takva da je u stanu u kome se susreću tri generacije nemoguće živjeti. Ljubav je zaista rješenje, ali sa iskustvom koje imam smatram da svako treba imati svoju privatnost i mir.

Piše: Mirsad Zahirović

Foto: Dragan Deanović

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.