RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Trodnevno primirje u Afganistanu stupilo na snagu kao uvod u pregovore

Afganistanci su obavljali molitve u petak za muslimanski praznik Kurban-bajram dok je trodnevno primirje između talibana i vladinih snaga stupilo na snagu, a mnogi se nadaju da će prekid vatre dovesti do mirovnih pregovora nakon skoro dvije decenije sukoba.

Eksplozija autobombe u kojoj je poginulo najmanje 17 ljudi na istoku zemlje samo nekoliko sati prije stupanja na snagu primirja naglašava obim izazova koji leži pred Afganistanom, iako su talibani negirali svaku umiješanost u napad.

Prekid borbi trebao bi važiti tokom trajanja Kurban-bajrama i tek je treće zvanično primirje u skoro 19 godina rata.

– Želimo trajno primirje s talibanima, jer oni su ti koji su otvorili put za ostale terorističke grupe da djeluju u Afganistanu – izjavio je Mohammad Tahir, taksist, za AFP nakon što je prisustvovao bajram namazu u džamiji u Kabulu.

Dok primirje stupa na snagu, na stotine vjernika krenulo je u džamije širom zemlje do kojih su ih dopratili naoružani stražari.

Nije bilo vijesti o bilo kakvim sukobima u zemlji neposredno nakon stupanja na snagu primirja.

Predsjednik Ashraf Ghani i talibani nagovijestili su da bi se zakočeni mirovni pregovori mogli opet pokrenuti odmah nakon Kurban-bajrama, i pojavili su se pozivi širom zemlje zaraćenim stranama da produže primirje.

Na osnovu sporazuma koji su potpisali talibani i Sjedinjene Države u veljači, međuafganistanski pregovori trebali bi početi u ožujku, ali su odgođeni zbog političkih sukobljavanja u Kabulu i sporne razmjene zarobljenika.

Tom razmjenom je pedviđeno da vlasti u Kabulu oslobode 5.000 talibanskih boraca, dok su pobunjenici saopćili u četvrtak navečer da su ispunili obećanje oslobađanja 1.000 pripadnika vladinih snaga.

Vlada u Kabulu do sada je oslobodila najmanje 4.400 talibanskih zatvorenika.

Američki specijalni izaslanik Zalmay Khalilzad, koji je predvodio pregovore s talibanima, trenutno obilazi regionalne aktere, uključujući i Ghanija u Kabulu, kako bi insistirao na produženju primirja.

Od potpisivanja sporazuma u veljači, talibani su se uglavnom suzdržavali od napada na američke vojnike.

Oni su, međutim, izvodili skoro svakodnevne napade na afganistanske snage i civile.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Kako su talibani osvajali dio po dio Afganistana?

Radio Brčko

Svjetska banka preusmjerava sredstva za humanitarnu pomoć Afganistanu

Radio Brčko

Čestitka Saveza za bolju budućnost Brčko distrikta povodom Ramazanskog bajrama

Radio Brčko