Brčko

Scanlan: Reforme u Brčkom su počele, ali predstoji još mnogo posla

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt, Michael Scanlan, pozdravio je zakonodavne korake koje je u srijedu napravila Skupština Distrikta u pravcu zaštite osnovnih prava građana, te unapređenja fiskalne discipline i transparentnosti u trošenju javnih sredstava.

Usvojeni Zakon o mirnom okupljanju, kako se navodi u zajedničkom saopćenju s našim međunarodnim partnerima, uvodi europske i međunarodne standarde o slobodi okupljanja i postavlja presedan za ostatak zemlje o tome kako treba jačati demokratiju.

“Ovo je primjer kako Brčko može biti predvodnik reformi u BiH, te očekujemo isto i u vezi sa Zakonom o sukobu interesa,” izjavio je supervizor.

U tom kontekstu, supervizor je također pohvalio i novu dinamiku koja je sve očitija u Distriktu u pogledu jačanja odgovornosti javnih službenika i osiguranja transparentnog, usmjerenog i efikasnog trošenja novca poreznih obveznika.

Naredni koraci podrazumijevaju usvajanje Zakona o udruženjima i fondacijama u rujnu, osiguranje sredstava za prečišćavanje biračkih spiskova u predstojećem rebalansu proračuna, te stalnu podršku za razvoj infrastrukture i projekte energetske efikasnosti u suradnji sa međunarodnim partnerima.

Krajnji rezultat će biti bolja kvaliteta života u ovoj zajednici i privlačan ambijent za investitore u cilju stvaranja dobro plaćenih radnih mjesta u privatnom sektoru koja su potrebna Brčko Distriktu da doživi prosperitet kao zajednica.

Stvaranje neophodnog zakonskog okvira za zaštitu prava nacionalnih manjina usvajanjem Zakona o pravima nacionalnih manjina u rujnu predstavljat će još jedan primjer kako Distrikt štiti svoje građane u skladu s europskim normama i standardima.

Sve ove mjere, zajedno s objavljivanjem javnog registra prihoda uposlenika u javnom sektoru u kolovozu, koraci su u pravcu vraćanja povjerenja zajednice u upravu Brčko Distrikta i predstojeći izborni proces, dodao je supervizor.

Jučer se supervizor u Brčkom sastao s gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika, Sinišom Milićem i Antom Domićem, kao i sa potpredsjednikom Skupštine Distrikta, Ivom Filipovićem. Sastanak je održan uz striktno pridržavanje svih epidemioloških sigurnosnih mjera.

Supervizor i dalje poziva sve građane Brčkog da se u potpunosti pridržavaju naredbi nadležnih organa u cilju suzbijanja širenja covida-19. Ovo nije hipotetička stvar, već briga za javno zdravlje i blagostanje Distrikta!

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Tagovi

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Back to top button
Close