RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Turski naučnici izumili novi test za koronavirus koji daje rezultate za samo 10 sekundi

Sistem nazvan Diagnovir daje 99 posto pouzdane rezultate za samo 10 sekundi, bez ikakve potrebe za uzimanjem neugodnog brisa iz nosa, kao u slučaju PCR testiranja. Pri tome turski sistem daje tačne rezultate čak i u prvim fazama zaraze, piše Daily Sabah.

Ovaj uređaj, zasnovan na nanotehnologiji, razvili su naučnici na Univerzitetskom nacionalnom centru za istraživanje nanotehnologije (UNAM) i sada su krenuli u njegovu masovnu proizvodnju. Ovi naučnici dosad su radili i na drugim projektima kako bi pružili pomoć u borbi protiv pandemije.

“Koronavirus je čestica promjera 150 nanometara, a u UNAM-u imamo istraživače koji godinama rade na proučavanju nanočestica. To je upravo njihovo područje stručnosti. Nakon što su prvi slučajevi zaraze prijavljeni u Turskoj, oni su počeli raditi na projektu izrade jedinstvene tehnologije”, rekao je profesor Abdullah Atalar, predsjednik Univerziteta Bilkent.

Uređaj Diagnovir na osnovu brisa usta daje brze rezultate za pozitivne slučajeve, ali istraživači kažu da je potrebno malo više vremena kako bi potvrdio negativne rezultate.

“PCR testovi mogu dati tačne rezultate od dva do tri dana nakon početka bolesti. Naš sistem smanjuje čekanje na sekunde i može dati rezultate u ranoj fazi bolest”, rekao je profesor Bülend Ortaç, viši istraživač koji je radio na projektu.

On je dodao da će vjerovatno trebati još dva mjeseca za pokretanje masovne proizvodnje ovih sistema, a čiju upotrebu su odobrile zdravstvene vlasti u Turskoj.

Izvor: www.klix.ba

Foto: Youtube

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Италија пријавила скоро 200.000 нових случајева заразе корона вирусом

Radio Brčko

Нови Зеланд најављује постепено ублажавање рестриктивних ковид мјера

Radio Brčko

Istanbul: Turizam živi uprkos pandemiji Covid-19

Radio Brčko