Svijet

U Njujorku privremeno zaustavljena obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika zbog vjerskih uvjerenja

Sud u Njujorku danas je privremeno blokirao stupanje na snagu obavezne vakcinacije radnika zdravstvene zaštite protiv njihove volje zbog vjerskih uvjerenja.

Sudija Okružnog suda Dejvid Hard iz Jutike u državi Njujork objavio je pisani nalog u kojem se navodi da se blokira obavezna vakcinacija radnika zdravstvenih službi koja je na snagu trebala da stupi 27. septembra jer ne omogućava izuzetke na osnovu vjerskih uvjerenja zaposlenih.

Nalog je objavljen nakon tužbe koju je podnijelo 17 ljekara, medicinskih sestara i drugih radnika koji smatraju da se obaveznom vakcinacijom u Njujorku krše njihova Ustavna prava na više načina.

Podnosioci tužbe su hrišćani koji navode da su protiv prijema vakcine jer su ćelije abortiranih fetusa korištene tokom testiranja i razvoja doza.

Hard je državi Njujork dao vremenski rok do 22. septembra da odgovori na tužbu, a 28. septembra biće održano ročište na kojem će razmatrati da li će blokirati obaveznu vakcinaciju do očekivanog kraja procesa.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button