BiH

Pandemija koronavirusa: Obavezno vakcinisanje u Federaciji BiH trenutno nije isključeno

Kako kaže, formirane su grupe stručnjaka koji intenzivno razgovaraju o pripremi stanovništva na vakcinaciju, prioritetnim grupama koje će primiti vakcinu, ali i potrebama formiranja hladnog lanca, ukoliko se odluči da na tržište BiH stiže Pfizerova vakcina koja se mora skladištiti na -70 stepeni celzija.

Koja vakcina je najvjerovatnija opcija za BiH Čerkez ne želi govoriti u ovom trenutku, sve dok nadležne evropske institucije, ali i Agencija za lijekove BiH, ne odobre određenu vakcinu. U svakom slučaju, vrijedi naglasiti kako je vrlo izvjesno da to neće biti vakcina samo jednog proizvođača.

“Mnoge zemlje diskutuju o tome da li će vakcina biti obavezna ili ne. Australija neće dozvoliti putovanja svojim avionima za nevakcinisane putnike. Mnoge zemlje će možda zabraniti ulazak ljudima koji nisu vakcinisani. I mi trebamo razmotriti ovaj problem i iznaći najbolje rješenje. Puno je mogućnosti i treba nam više rješenja, od obaveznog vakcinsanja, do toga da građani snose troškove liječenja, pa i do toga da građani neće moći putovati ukoliko se ne vakcinišu. Ne bi trebalo isključiti nijednu opciju, a sve će biti donesene na osnovu stručnih mišljenja, isto kao što će biti odlučeno koja vakcina će dobiti dozvolu za upotrebu na tržištu BiH“, kazao nam je Čerkez.

Prema trenutnom planu vakcinacije u FBiH, najviši prioritet će biti da svoje doze dobiju zdravstveni radnici, treća dob i hronični bolesnici. Prema planu nabavke vakcina putem COVAX mehanizma, Federacija BiH će u prvom krugu vakcinacije stanovništva dobiti 800.000 doza vakcina.

Čerkez nam pojašnjava kako će se nakon toga proširiti nabavka za 30 posto, a potom za 50 posto stanovništva. Međutim, ne može se očekivati da će se u 2021. godini uspjeti vakcinisati 70 posto populacije u FBiH, koliko je potrebno za stjecanje kolektivnog imuniteta.

Podsjetimo da je bh. entitet Republika Srpska potpisao predugovor s Rusijom za nabavku 1.200.000 vakcina protiv koronavirusa, što znači da će svaki stanovnik RS-a dobiti svoju dozu. Kako je istakao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, RS neće oklijevati da nabavi vakcinu iz neke druge države, ukoliko se pojavi na tržištu prije ruske.

U svakom slučaju, prema najavama vlasti, jasno je da bi kolektivni imunitet dosta prije moglo steći stanovništvo RS-a, nego FBiH.

Kada je riječ o zemljama regije, Hrvatska u prvom valu planira nabavku vakcina za polovinu stanovništva. Nije poznato koliko tačno doza će dobiti građani Srbije, osim što srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavljuje da će pokušati do kraja ove godine nabaviti “500.000 ili milion doza”.

Izvor teksta: https://www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button