Svijet

U Poljskoj skoro potpuno zabranjen abortus

Ustavni sud Poljske odučio je da je abortus zbog neizlječivog defekta fetusa neustavan, čime je gotovo potpuno zabranjen legalan prekid trudnoće.

Kada ta odluka stupi na snagu, u Poljskoj će legalno smjeti da se uradi abortus samo ukoliko je žena bila silovana, ako je žrtva incesta ili ako joj trudnoća ugrožava život, prenio je Reuters.

Na takvu odluku Ustavnog suda prva je reagovala europska komesarka za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je rekla da je ovo tužan dan za prava žena.

“Ukidanje osnove za gotovo sve legalne abortuse u Poljskoj predstavlja kršenje ljudskih prava”, poručila je Mijatović, između ostalog, na Twitteru.

Prošle godine u Poljskoj je urađeno nešto više od 1.000 abortusa, od čega je 98 posto bilo zbog raznih defekata fetusa.

Grupe za zaštitu prava žena ocjenjuju da svake godine između 80.000 i 120.000 Poljakinja odlazi u inozemstvo da bi uradile abortus.

Što je još poraznije, to često rade i žene koje to mogu legalno da urade u Poljskoj, jer ih okolina stigmatizuje.

Izvor: https://radiosarajevo.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button