RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

U prva 24 sata prodato 890.000 primjeraka nove knjige Baracka Obame

Vrlo je izgledno da bude najbolje prodavan predsjednički memoar u modernoj historiji. Izdavač knjige je Penguin Random House, a djelo je dostupno u elektronskom i audio izdanju.

“Oduševljeni smo prodajom prvog dana. To je pokazatelj da su čitatelji uzbuđeni zbog očekivane i izvanredno napisane knjige predsjednika Obame”, izjavio je David Drake iz Penguin Random Housea.

Knjiga “Postajanje (Becoming)” autorice Michelle Obama, supruge Baracka Obame, je također bila vrlo prodavana. Jedino je ona bila približno prodavana kao djelo njenog supruga u odnosu na ostale memoare čiji su autori bivši predsjednici i prve dame SAD-a. U sjevernoj Americi je prvog dana prodato 725.000 primjeraka ove knjige. Od 2018. godine do danas je prodato više od 10 miliona primjeraka.

Poređenja radi, knjiga Billa Clintona “Moj život (My Life)” je prvog dana prodata u 400.000 primjeraka, a Georgea Busha mlađeg “Decision points” u 220.000.

Najbrže prodavana knjiga je sedmi i ujedno posljednji nastavak romana “Harry Potter” autorice JK Rowling. Nazvan je “Harry Potter i Darovi smrti” (Harry Potter and the Deathly Hallows). Roman je izdat 2007. godine i u 24 sata je prodato više od osam miliona primjeraka.

Obamini memoari su sadržani u 768 stranica, a između ostalog, bivši američki predsjednik se osvrnuo na ubistvo teroriste Osame bin Ladena i politički uspon svog nasljednika Donalda Trumpa.

Obama je priznao da nije planirao da se knjiga objavi u vrijeme predsjedničkih izbora u SAD-u. Ovo je jedna od dvije knjige koje je namjeravao napisati. Autor je već dvije hvaljene knjige “Snovi mog oca” (Dreams from My Father) i “Odvažnost nade” (The Audacity of Hope, piše list Guardian.

Izvor: www.klix.ba

Foto: theguardian.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.