RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

UAE planiraju iskoristiti ulogu domaćina pregovora o klimi za sklapanje sporazuma o nafti i plinu

Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju iskoristiti svoju ulogu domaćina UN-ovih pregovora o klimi kao priliku za sklapanje sporazuma o nafti i plinu, saznaje BBC.

Dokumenti koji su procurili u brifingu otkrivaju planove za razgovor o sporazumima o fosilnim gorivima s 15 zemalja.

Tijelo UN-a odgovorno za samit COP28 objavilo je da se od domaćina očekuje da djeluju bez pristrasnosti ili vlastitih interesa.

Tim Ujedinjenih Arapskih Emirata nije negirao da koristi sastanke COP28 za poslovne razgovore i rekao je da su “privatni sastanci privatni”.

Odbio je da komentira ono o čemu se razgovaralo na sastancima i rekli su da je njihov rad fokusiran na “smislenu klimatsku akciju”.

Dokumente koje su pribavili nezavisni novinari u Centru za klimatsko izvještavanje koji rade zajedno s BBC-jem pripremio je tim COP28 UAE za sastanke s najmanje 27 stranih vlada uoči samita COP28, koji počinje 30. novembra.

Oni su uključivali predložene “tačke za razgovor”, poput one za Kinu koja kaže da je Adnoc, državna naftna kompanija UAE, “spremna zajednički procijeniti međunarodne mogućnosti LNG [tečnog prirodnog plina]” u Mozambiku, Kanadi i Australiji.

Dokumenti sugeriraju da se kolumbijskom ministru kaže da je Adnoc “spreman” da podrži Kolumbiju u razvoju svojih resursa fosilnih goriva.

Postoje tačke za razgovor za 13 drugih zemalja, uključujući Njemačku i Egipat, koje sugeriraju da im se kaže da Adnoc želi raditi s njihovim vladama na razvoju projekata fosilnih goriva.

Brifinzi pokazuju da su UAE pripremili i tačke za razgovore o komercijalnim prilikama za svoju državnu kompaniju za obnovljive izvore energije, Masdar, uoči sastanaka sa 20 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Sjedinjene Američke Države, Francusku, Njemačku, Nizozemsku, Brazil, Kinu, Saudijsku Arabiju, Egipat i Keniju.

COP28 je najnovija platforma UN-ovih globalnih pregovora o klimi. Ove godine domaćini su Ujedinjeni Arapski Emirati u Dubaiju, a trebalo bi da prisustvuje 167 svjetskih lidera, uključujući Papu Franju i kralja Charlesa III.

Ovi samiti su najvažniji svjetski sastanci na kojima se raspravlja o tome kako se nositi s klimatskim promjenama.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.