RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Филм “Аманет” вечерас отвара Ревију руског филма у Брчком

У организацији Амбасаде Русије у БиХ и Светосавске омладинске заједнице у Брчком вечерас почиње Ревија руског филма током које ће бити приказано пет остварења различитих жанрова руске кинематографије.

Ревију руског филма вечерас (27.11.2023.) отвара историјски филм “Аманет”. Радња филма смјештена је у 19. вијек, током Кавкаских ратова. 1839. године Имам Шамил шаље свог сина у царевину Русију као таоца. Као деветогодишњак, дјечак постаје ученик на царском двору, затим је послат у војску гдје постаје поручник.

Убрзо се заљубљује у кћер генерала Олењина, Елизабету. Када га отац размјени, те се нађе на слободи, он мора изабрати између дужности коју осјећа према свом народу и љубави коју гаји према Елизабети.

Друго вече Ревије (28.11.2023.) очекује нас пројекција филма “Нирнберг” (2023), првог у свјетској кинематографији који се бави Нирнбершким процесом, када су пред суд народа изведени некадашњи челници Трећег рајха, оптужени од стране Међународног војног трибунала за ратне злочине без преседана, злочине против човјечности, отварање концентрационих логора и логора смрти, убиства цивила и геноцид.

Година је 1945. и у Нирнбергу почиње са радом Међународни војни трибунал. У град долази огроман број људи из читавог свијета, новинари и учесници суђења, које касније добија назив „Суђење вијека“. У саставу совјетске делегације је и капетан Волгин. Иако млад, искусио је рат на сопственој кожи. На једној од градских улица, Игор упознаје младу Рускињу Лену. Осјећања која их вежу пролазе кроз бројна искушења, а љубав ће и овог пута спасити свијет од дехуманизације.

Сценарио филма заснован је на роману „У вјекове вијекова” руског адвоката и историчара Александра Звјагинцева, који је више од 40 година проучавао Нирнбершки процес. Ово остварење у режији Николаја Лебедева окупило је изванредан међународни глумачки састав из Русије, САД, Велике Британије, Њемачке, Чешке, Француске, Белгије, Аустрије, Данске и других земаља.

Трећа вече (29.11.2023.) резервисана је за филм “Небо”

“Небо” је акциони трилер из 2021. године и говори о руским војним пилотима у Сирији.

Заснован је на истинитим догађајима који су се одиграли 2015. године, када је смртно страдао пилот Олег Пешков.

24. новембра 2015. године на сјеверу Сирије срушен је руски војни авион Сухој Су-24, а филм прати приче три лика и три различите судбине. “Небо” је снимљено уз подршку Министарства одбране Руске Федерације.

Претпоследње вечери (30.11.2023.) љубитељи руске кинематогарфије могу погледати филм  “Праведник”

“Праведник” је историјска драма премијерно приказана ове године. Радња филма смјештена је у 1942. годину, а заснована је на истинитим догађајима. Руски војник Николај Киселев спашава више од 200 Јевреја са тада окупиране територије Бјелорусије коју је Хитлер прогласио “јуденфреи”. Измучени и гладни, и даље избезумљени од страхота које су видјели, спас ће потражити у маршу дургом стотине километара кроз шумске стазе и уз помоћ Киселева.

Последња, пета, вече (1.12.2023.) резервисана је за најмлађе када ће бити приказан филм “Палма”

Филм “Палма” је дјечија драма из 2021. године, невјероватна истинита прича о једном псу. 1977. године власник њемачког овчара по имену Палма лети у иностранство. Али Палма остаје за њим, сакривена на аеродрому да чека његов повратак. Ту упознаје деветогодишњег дјечака, Кољу, који је изгубио своју мајку. Палма и Коља постају најбољи пријатељи, а њихово пријатељство и безусловна љубав инспирисали су и овај филм.

Организатори Ревије руског филма у Брчком наглашавају  да је циљ да грађанима, посебно најмлађима, на овај начин буде приближена руска кинематографија, култура и језик.

„За ових 12  година  показало се да су грађани заинтересовани за руску кинематографију и наше ревије су изузетно посјећене, па се надамо да ће и ове године грађани препознати оно што радимо и то наградити својим присуством Ревији руског филма“, каже Гордана Антић, члан Светосавске омладинске заједнице у Брчком.

Делегација Амбасаде Русије у БиХ присуствоваће завршној вечери Ревије руског филма у Брчком.

Све пројекције филмова у оквиру Ревије руског филма у Брчком почињу у 19 часова у Дому културе, а улазнице се продају по цијени од три марке. Приход од улазница помоћи ће раду Светосавске омладинске заједнице.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.