Svijet

UNICEF: U Jemenu bi se broj pothranjene djece mogao povećati na 2,4 miliona

Ogroman manjak u finansiranju humanitarne pomoći za Jemen, a uslijed izbijanja novog koronavirusa, mogao bi dovesti milione  djece u ratom razorenoj zemlji na rub gladi, upozorio je u petak UNICEF.

Ukupan broj pothranjene djece mlađe od pet  godina u Jemenu mogao bi se povećati na ukupno 2,4 miliona do kraja ove godine, što je gotovo polovina svih mlađih od pet godina u zemlji, što predstavlja porast od oko 20 posto, navodi se u izjavi UNICEF-a.

Dodatnih 6.600 djece mlađe od pet godina moglo bi umrijeti  do kraja godine od uzroka koje se mogu spriječiti.

Jemen je od kraja 2014. godine u razornom sukobu između vlade koju podržava Saudijska Arabija i pobunjenika Houthi.

Sukob  je  narušio je zdravstveni sistem zemlje i druge osnovne usluge.

Nakon godina sukoba, samo polovina zdravstvenih ustanova djeluje, s velikim nedostatkom lijekova, opreme i osoblja, navodi UNICEF.

Loš pristup vodi i sanitarijama potiče širenje Covid-19 u osiromašenoj arapskoj zemlji.

Oko 9,58 miliona djece nema dovoljan pristup sigurnoj vodi, sanitarnoj zaštiti ili higijeni, upozorava UNICEF.

Ukoliko do kraja  augusta ne budu primljeno 54,5 miliona dolara za zdravstvene i prehrambene usluge, oko 23.500 djece s ozbiljnom akutnom neuhranjenošću bit će izloženo povećanom riziku od smrti.

“Ne možemo precijeniti razmjere ove nužde jer su djeca  već u onom što je najgora svjetska humanitarna kriza – bitka za opstanak u trenutku kada Covid-19 traje”, izjavila je Sara Beysolow Nyanti, predstavnica UNICEF-a u Jemenu, prenosi dpa.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
Close