RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Velika Britanija: Od danas dozvoljeno korištenje kanabisa u medicinske svrhe

U pojedinim državama kanabis se propisuje pacijentima koji boluju od teških bolesti kao što su rak, AIDS, multipla skleroza, povrede kičmene moždine i epilepsija. U Velikoj Britaniji ljekari prvi put imaju mogućnost pacijentima koji trpe jake bolove propisati proizvode koji sadrže kanabis.

Ova odluka došla je nakon kampanje koja je provedena ljetos, a koju su pokrenuli roditelji među kojima je i Charlotte Caldwell čiji sin boluje od epilepsije. Kako bi nabavila ulje kanabisa koje će njenom sinu pomoći da kontroliše napade, Charlotte je otišla u Kanadu, no nije joj bio dozvoljen povratak u Ujedinjeno Kraljevstvo. Ovaj slučaj doveo je do preispitivanja unutrašnje politike, te je britanski ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid nakon savjetovanja sa stručnjacima donio Zakon o korištenju kanabisa u medicinske svrhe.

“Moja borba da pomognem svom sinu pretvorila se u nešto mnogo veće i pokazala da je to potrebno cijeloj naciji. Medicinski kanabis vratio mi je nadu”, rekla je Charlotte za Sky News.

Trenutno samo stručnjaci iz Generalnog registra liječničkog vijeća mogu propisati medicinski kanabis, a ne ljekari opće prakse.

“Činjenica je da mnogo ljudi koristi kanabis za anksioznost i depresiju. Zbog toga smo prilično oprezni”, rekla je Saoirse O'Sullivan, vanredna profesorica na Univerzitetu u Nottinghamu.

Međutim, mnogi Britanci smatraju da se ovaj zakon može i mora unaprijediti.

“Donošenje ovog zakona je odličan potez i drago mi je da vidim pomak. Međutim, mnogi pacijenti kojima je potreban kanabis u medicinske svrhe bit će poslani stručnjacima koji će u jednom trenutku biti preplavljeni zahtjevima. Vlada treba dopustiti ljekarima opće prakse da propisuju kanabis”, rekao je Clark French iz Saveza ujedinjenih pacijenata.

U isto vrijeme mnogi Britanci su zabrinuti da će legalizacija upotrebe kanabisa u medicinske svrhe dovesti do upotrebe kanabisa u rekreativne svrhe.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Rekordan broj žena u Velikoj Britaniji dočeka 30. rođendan bez djece

Radio Brčko

РС: Фонд здравственог осигурања финансира нови лијек против ХИВ инфекције

Radio Brčko

Povećava se broj zemalja koje zabranjuju letove iz Britanije, London zaključan

Radio Brčko