RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Više od 10.000 stranih doktora radi u Belgiji

Medicinska profesija u Belgiji postala je mnogo internacionalnija, pokazuju podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Broj stranih doktora koji rade u Belgiji udvostručio se u 11 godina i sada premašuje 10.000.

Četrnaest od svakih 100 doktora u Belgiji obučavano je u inostranstvu, prema navodima belgijskih novina Het Laatste Nieuws i De Morgen u ponedjeljak. Prije dvadesetak godina samo je četiri posto doktora bilo iz inostranstva.

Dok većina doktora dolazi iz susjedne Francuske (1.620) i Nizozemske (1.590), zemlje poput Rumunije (1.558 doktora) ne zaostaju puno. Ostale zemlje iz kojih dolazi veći broj doktora su Poljska, Portugal, Bugarska i Italija, navodi belgijska novinska agencija Belga.

To je trend koji vrši pritisak na kvalitetu belgijskog zdravstva, smatra profesor porodične medicine Dirk Devroey (VUB).

– Malo znamo o kvaliteti svih ovih diplomanata, a mnogi od njih jedva govore francuski, a kamoli holandski. Ako se trenutni razvoj nastavi, odlazak doktoru koji govori holandski postat će sve teži – rekao je on.

Devroey se zalaže za uvođenje jezičkog ispita za doktore i daljnje povećanje kvote za studente medicine u Belgiji.

– Samo ograničenom broju belgijskih državljana dopušteno je započeti medicinsko usavršavanje svake godine, ali ne postavljamo nikakav prag za strane doktore – rekao je.

Belgija je već povećala kvotu za studente medicine u posljednje dvije godine, ali ne dovoljno brzo, smatra Devroey.

Ovaj trend samo je jedan u nizu koji se uklapa u širi problem nedostatka medicinskog osoblja u Belgiji. Nedavni izvještaj Eurostata pokazao je da zemlja ima drugi najniži omjer doktora po glavi stanovnika u Evropskoj uniji, a samo Francuska ima niži rezultat.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!