RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Više od 400 migranata utopilo se u prelasku Mediterana početkom 2023.

Više od 400 migranata i izbjeglica utopilo se početkom 2023. dok su pokušavali preći centralni Mediteran iz Sjeverne Afrike u Evropu, što je najveći broj pogibija u proteklih šest godina u razdoblju od tri mjeseca, saopćila je agencija Ujedinjenih nacija u srijedu.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) dokumentirala je 441 smrtni slučaj migranata između januara i marta na najpogibeljnnijoj migracijskoj ruti na svijetu, što je, kako navodi, vjerovatno premali broj. Otprilike polovina tih pogibija povezana je s kašnjenjem u državnim naporima spašavanja i, u jednom slučaju, izostankom bilo kakve misije spašavanja.

– Trajna humanitarna kriza u centralnom Mediteranu je nepodnošljiva. S više od 20.000 pogibija zabilježenih na ovoj ruti od 2014., bojim se da su ti smrtni slučajevi normalizirani. Države moraju odgovoriti – rekao je generalni direktor IOM-a António Vitorino.

Hiljade uglavnom afričkih migranata kreću na opasno putovanje s obala Libije i Egipta, često u malim brodicama na napuhavanje, u potrazi za boljim životom u Evropi.

Ta “centralna” ruta razlikuje se od zapadnog prelaza iz Maroka u Španiju.

Brodice često tonu, kao u slučaju pogibeljnog brodoloma kod južne talijanske regije Kalabrije krajem februara u kome su poginula najmanje 72 migranta.

Italijanska vlada u utorak je objavila vanredno stanje za imigraciju nakon “naglog porasta” protoka preko Sredozemnog mora, u potezu usmjerenom na bolje upravljanje dolascima migranata i objektima za repatrijaciju, prenosi Reuters.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.