RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Ambasadori Hrvatske i Srbije pri UN-u obratili se Vijeću sigurnosti

Ambasador Hrvatske pri Ujedinjenim nacijama Ivan Šimonović kazao je sinoć pred Vijećem sigurnosti da ta susjedna država podržava nastavak mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Također, dodao je da podržava rad Ureda visokog predstavnika (OHR) i Christiana Schmidta te suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda.

Ocijenio je da se tenzije u BiH povećavaju te je, između ostalog, kazao da je potrebno prebroditi nepoštivanje Ustava BiH, retoriku podjela i veličanje ratnih zločinca, jer je to od velikog značaja za stabilnu, mirnu i naprednu BiH.

– Trenutni Izborni zakon BiH sprječava Hrvate da izaberu legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH. Izborni zakon stoga treba mijenjati jer onemogućava jednakopravnopravnost i uskladiti ga s presudama Evropskog suda za ljudska prava – dodao je.

Naglasio je da je konsenzus o izmjenama Izbornog zakona potrebno postići prije izbora 2022. godine, što bi olakšalo situaciju u BiH zbog čega je ohrabrio političke lidere da preuzmu odgovornost za sudbinu zemlje.

– Uspješne izborne reforme oslabile bi tenzije i pomogle državi da promijeni fokus, jer će u suprotnom mladi nastaviti odlaziti iz BiH – zaključio je.

Vijeću sigurnosti obratio se i ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama Nemanja Stevanović koji je ponovio da Srbija podržava, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali se protivi svim odlukama koje nisu donesene konsenzusom.

Podržavat će, najavljuje, svaki dogovor koji postignu dva entiteta i tri konstitutivna naroda, podsjećajući da Srbija održava dobru saradnju s bh. entitetom Republika Srpska zasnovanu na sporazumu o posebnoj saradnji.

– Važno je da ključni akteri, domaći i međunarodni u BiH, pokažu suzdržanost i odgovornost za trenutnu situaciju u zemlji. Očekujemo od međunarodne zajednice nepristran i izbalansiran pristup ovim pitanjima jer je to jedini način da se izgradi povjerenje i nađu rješenja za budući razvoj – dodao je.

Kako je naglasio, odluke o djelovanju Ureda visokog predstavnika (OHR) trebaju biti donese u duhu saradnje i međusobnog poštivanja svih aktera i uz konsenzus članova Vijeća sigurnosti.

Obraćanjem ambasadora okončana je rasprava o BiH u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija koje je jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH, ali na sjednici nije bilo omogućeno visokom predstavniku Christianu Schmidtu da se obrati.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У РС-у обустављена настава због земљотреса у Петрињи

Radio Brčko

U Čapljini uhapšen osumnjičeni kriminalac za kojim traga Hrvatska

Radio Brčko

Brnabić: Sjednica kriznog štaba naredne sedmice

Radio Brčko