RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Асоцијација графичара: Поново донијети одлуку давању 30 одсто преференцијала

Скупштина Асоцијације графичке и папирне индустрије при Спољнотрговинској комори БиХ затражиће од Савјета министара да поново донесе одлуку о давању 30 одсто преференцијала овим компанијама, како би имале јефтинији производ од конкуренције која углавном има аутоматизовану производњу, речено је Срни из Спољнотрговинске коморе.

Из Коморе су појаснили да је Савјет министара, ради ублажавања посљедица изазваних пандемијом вируса корона, 2020. године донио одлуку о примјени преференцијалног третмана домаћег за преференцијални фактор од 30 одсто за вријеме трајања пандемије, што је била велика помоћ компанијама, јер су захваљујући преференцијалу у том периоду имале јефтинији производ од конкуренције.

“Усљед новоностале економске кризе и готово свакодневног раста цијена репроматеријала, чланице су на посљедњој Скупштини Асоцијације графичке и папирне индустрије затражиле да Спољнотрговинска комора упути допис Савјету министара и затражи враћање преференцијала како би успјеле да превазиђу новонасталу кризу”, додали су из Коморе.

Извоз графичке и папирне индустрије БиХ у четири мјесеца износио је 162.274.460 КМ или 46,1 одсто више него у истом периоду прошле године, док је увоз износио 198.323.660 КМ или 39,2 одсто више него у прва четири мјесеца лани.

Од укупног извоза, 22.207.444 КМ се односи на извоз графичке индустрије и већи је за 29,7 одсто у односу на четири мјесеца лани, док је извоз папирне индустрије 134.274.408 КМ или 48,8 одсто више него у поменутом периоду 2021. године.

Увоз графичке индустрије у четири мјесеца износио је 19.067.522 КМ, што је више за 16,5 одсто у односу на исти период прошле године, а увоз папирне индустрије је већи за 38,5 одсто, а износио је у четири мјесеца 159.545.422 КМ.

Савјет министара је 2020. године донио Одлуку о обавезној примјени преференцијалног третмана домаћег на годину дана, почев од 1. јуна, с циљем сузбијања посљедица пандемије вируса корона по економију у БиХ.

С обзиром на отежано пословање компанија из БиХ узроковано пандемијом, на овај начин се жели помоћи домаћим компанијама у добијању послова у поступцима јавних набавки.

Према тадашњој одлуци, приликом обрачуна цијена понуда, у сврху њиховог поређења, уговорни орган је обавезан умањити цијене домаћих понуда за преференцијални фактор домаћег од 30 одсто у поступцима јавних набавки код којих је објављено обавјештење о набавци или упућен позив кандидатима/понуђачима за поступке који немају обавјештење о набавци у периоду од 1. јуна 2020. до 1. јуна 2021. године.

У складу са овом одлуком, домаће понуде су оне које подносе правна или физичка лица са сједиштем у БиХ и која су регистрована у складу са законима у БиХ и код којих у случају уговора о набавкама робе, најмање 50 одсто укупне вриједности од понуђене робе има поријекло из БиХ, а у случају уговора о услугама и радовима, најмање 50 одсто радне снаге за извршење уговора су резиденти из земље.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.