RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Izložba Ataha Mahića: 140 godina vatrogastva u Brčkom

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Brčko u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice Distrikta, povodom Kurban bajrama sinoć je u velikoj sali „Islahijeta“ upriličila izložbu dokumentarnih fotografija Brčaka Ataha Mahića povodom 140 godina vatrogastva u našem gradu.

Ovo je za Brčaka Ataha Mahića trideseta jubilarna izložba fotoreportera i hroničara našeg grada.

„Predstavlja mi veliko zadovoljstvo što kroz dokumentarnu fotografiju, od kojih je najstarija ona iz 1905. godine, gdje se vidi i moj otac koji je jedan od osnivača vatrogastva u Brčkom“, kazao je otvarajući izložbu Safet Tursić.Prigodnih nekoliko riječi o samoj izložbi, čitajući i kraće pismo autora Ataha Mahića, koji iz objektivnih razloga nije prisustvovao sinoćnjem otvaranju, kazao je magistar Muhamed Mujkić.

„Ovom prilikom izloženo je 140 fotografija povodom 140 godina od formiranja Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Brčkom, koje je formirano 1882. godine“, rekao je Mujkić.

Suorganizator sinoćnje izložbe, sa Medžlisom Islamske zajednice Brčko, je ovdašnja Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, čija predsjednica Adisa Osmić-Smajić ne krije zadovoljstvo uspješnom organizacijom još jedne izložbe fotografija hroničara našeg vremena, Ataha Mahića.

„Dugi niz godina kroz različite teme nas podsjeća kako je tekao istorijski razvoj našeg grada. Ovo što možemo da pogledamo na izložbi je neprocjenjivo“, ističe predsjednica Adisa Osmić-Smajić.

Izložba dokumentarne fotografije “140 godina vatrogastva u Brčkom”, Ataha Mahića, u zgradi Islahijeta ostaje otvorena narednih 15 dana.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.