RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Bh. kamioni sa šljivama i kornišonima stoje na granici s Hrvatskom

Više od 30 kamiona sa svježim kornišonima i šljivama iz naše zemlje stoje na graničnom prelazu u Gradišci.

Razlog za to je što je, kako je za Klix.ba kazao Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore TK, Hrvatska ograničila izvoz biljnih proizvoda samo na dva granična prelaza – Gradišku i Bijaču.
“Na Bijaču niko ne ide, svi idu na Gradišku i onda tu dođe do preopterećenja, a fitosanitarni inspektori Hrvatske onda vrše pregled robe, a ustvari pregledaju samo dokumentaciju i zadržavaju kamione i do dva dana na granici. Zbog toga dolazi do kaliranja proizvoda, naši izvoznici ne mogu da ispoštuju termine isporuke, što ih dovodi u opasnost od otkazivanja ugovora. Ogromni su to problemi, zbog čega sada oni dolaze u situaciju da svoje proizvode moraju prodavati po bilo kojoj cijeni”, istakao je Selimović te dodao kako su već pojedinim firmama kupci rekli da će im odbiti 20 posto od fakture zbog toga što nisu ispoštovali rok ispostave.
Kaže Selimović i kako su tražili od ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca da se poduzmu neke radikalne mjere, čak su tražili i da se zatvore ulazi u BiH iz Hrvatske.
“Ministar nam je rekao kako bi se taj problem trebao ipak riješiti na miran način, ali nije to njegov lični problem, pa se on izgleda i ne bavi time mnogo. Preko Uprave za zaštitu zdravlja bilja pisali smo i Hrvatskoj, odakle su nam rekli kako će oni procijeniti kada će uvesti produženje radnog vremena i rad subotom te su rekli da će to uraditi kada bude prijavljeno više od 20 kamiona. Mi sada imamo 30 kamiona na granici, ne znaju ljudi šta da rade i kuda da idu, pa neki čak kreću i preko Mađarske, što je za oko 300 kilometara duži put, a niko ovaj problem ne rješava”, istakao je Selimović te podsjetio kako su isti problem imali i prošle godine.

Ogromne štete trpe domaći proizvođači i izvoznici, a Ibrahim Tursunović, predsjednik Asocijacije BH šljiva, koju čini sedam firmi izvoznika, kaže kako je kupcima nepojmljivo da im ne mogu isporučiti robu na vrijeme.

“Njima je nepojmljivo da mi imamo te barijere i probleme pri izvozu. Ne možemo im objasniti da ne možemo isporučiti robu u terminu koji smo dogovorili. Mi izvozimo šljivu i možemo je tovariti od ponedjeljka do četvrtka, a onda su nam od petka do ponedjeljka vezane ruke. Ako se ovaj problem ne riješi, imat ćemo veliki problem s plasmanom proizvoda, a bojim se da bismo mogli izgubiti i tržište”, kazao je Tursunović.

Selimović kaže kako će, ukoliko problem uskoro ne bude riješen, biti prisiljeni da poduzimaju neke radikalne mjere te da je moguće da dođe i do blokade graničnog prelaza.

Izvor: Klix.ba, Foto: Ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Vozače izvan EU s neplaćenim kaznama na granici čeka procesuiranje

Radio Brčko

Privremeno zatvaranje graničnih prijelaza za pogranični promet između RH i BiH

Sandra Živković

Svi građani koji ulaze u BiH od danas idu u kantonalne karantene u pratnji policije

Sandra Živković