RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHKultura

Na festivalu Bookstan u Sarajevu predstavljene knjige koje su preveli dvojica Brčaka

Festival “Bookstan” u organizaciji velike izdavačke kuće “Buybook” iz Sarajeva održan je od 7. do 10. 7. Više o samom Festivalu, na kome su predstavljena njihova nova izdanja, možete naći na ovoj adresi: https://www.bookstan.ba.

Dana 7. 7. održan je razgovor koji su vodili Almir Imširević i dr. sc. Hasan Zahirović, Brčak porijeklom koji živi u Pragu gdje djeluje kao profesor univerziteta, teatrolog, dramaturg, glumac i prevodilac. Zahirović je preveo čuvenu dramu “R. U. R.” (Rosumovi Univerzalni Roboti) češkog klasika Karela Čapeka. U toj drami, objavljenoj prvi put 1921. godine Čapek je prvi put upotrijebio riječ “robot” koju je izmislio njegov brat Josef. Inače je dr. sc. Hasan Zahirović jedan od najboljih poznavalaca Čapekovog djela u svijetu i doktorirao je na temu o Čapeku.

Podsjetimo se da je na prostoru bivše Jugoslavije 2014. godine prvi objavio «Sabrane drame Karela Čapeka» Književni klub Brčko distrikt BiH u prijevodu Zahirovića i mr. sc. Adise Zuberović.

Potom je 10. 07. održan preko platforme Zoom razgovor trenutno najpopularnije i najprevođenije ruske spisateljice, tatarskog porijekla, Guzelj Jahine. Razgovor su vodili na ruskom jeziku Jahina i prevodilac, pisac, urednik i rusist mr. sc. Žarko Milenić uz simultani prijevod Tee Stanić. U razgovoru su predstavljeni prvi i najpoznatiji roman Jahine “Zulejha otvara oči”, objavljen prošle godine u “Booybooku”, i treći i najnoviji roman “Ešalon za Samarkand” koji je upravo izašao u Milenićevom prijevodu. Inače je to prvi prvi prijevod tog romana u svijetu koji je na originalu izašao u martu. “Buybook” je za taj prijevod dobio grant Instituta perevoda iz Moskve.

Intervju s Jahinom, takođe u Milenićevom prijevodu, je izašao 11. 7. u “Oslobođenju“.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: MJESEC KNJIGE u Biblioteci od 15.10 do 15.11.2020. godine

Suvad Alagić

Brčanska biblioteka: Poziv čitaocima da vrate pozajmljene knjige

Suvad Alagić