RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH dobila preko sedam miliona eura pomoći za borbu protiv korona virusa

Na sastanku je učestvovalo više od 60 predstavnika ambasada, misija i međunarodnih organizacija, a dijelu sastanka je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, prenosi Klix.ba.

Na konferenciji su govorili ambasador SAD-a Erik Nelson, šef misije Delegacije EU Johann Sattler, ambasador Republike Turske Haldun Koc, ambasade Švicarske Andrea Rauber Saxer, Republike Hrvatske Ivan Sabolić, ambasadorica Norveške Siri Andersen, ambasadorica OSCE Kathhleen Kavalec i dr. Također, videokonferenciji su prisustvovali predstavnici USAID-a, UNDP-a, Save the Childrena, IBRD-a i drugih međunarodnih institucija.

Ovom prilikom, učesnici su dobili liste potrebne medicinske i zaštitne opreme za zdravstvene ustanove Bosne i Hercegovine, odnosno FBiH, RS i Distrikta Brčko.

“Učesnici videokonferencije su istakli snažnu solidarnost svojih država građanima BiH i obećali konkretnu pomoć za naše građane. To su učinili i Erik Nelson, ambasador SAD kao i više drugih ambasadora, a ambasador Johann Sattler je upoznao prisutne da je EU već obezbijedila sedam miliona eura za pomoć BiH. Također, i ambasada Švicarske je izdvojila 200.000 dolara”, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Govoreći na konferenciji, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić su naglasili da je uz humanitarni aspekt, sada još važnije da države EU i međunarodni partneri omoguće hitnu kupovinu respiratora, zaštitne opreme, lijekova i druge medicinske opreme i njeno nesmetano dopremanje do BiH.

Na konferenciji je potencirana važnost transparentnog rada, a više učesnika konferencije su istakli hitnost usvajanja budžeta Bosne i Hercegovine, kao jedan od preduvjeta koordiniranije borbe protiv koronavirusa.

Izvor i foto: Klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom su danas registrovana dva nova slučaja zaraze virusom korona

Radio Brčko

U Brčkom registrovano 12 novih slučajeva zaraze virusom korona, preminula starija žena

Radio Brčko

Потписан Споразум о међународном друмском превозу између БиХ и Британије

Radio Brčko