BiH

BiH: FIPA ima direktan kontakt sa oko 8.000 potencijalnih investitora širom svijeta

Agencija za promociju stranih investicija /Fipa/ BiH ima direktan kontakt sa oko 8.000 potencijalnih investitora širom svijeta kojima nudi više od 500 pripremljenih projekata na oko 300 investicionih lokacija, izjavio je danas direktor ove agencije Gordan Milinić.

Milinić je na predstavljanju izvještaja o postinvesticionoj podršci u 2017. godini u Sarajevu istakao da se toj vrsti podrške mora posvetiti veća pažnja.

“Postinvesticiona podrška je značajna jer investitori koji već rade u BiH mogu da reinvestiraju. Oko 80 odsto stranih investitora se izjasnilo da žele to da urade. Osim što reinvestiraju, oni su značajna podrška za dolazak novih investitora jer se dobar glas daleko čuje. Upravo su ti investitori i pokazatelj da se u BiH može dobro raditi i prepreke uspješno eliminisati”, poručio je Milinić.

On je naglasio da u ovom trenutku investicione agencije u svijetu samo 10 odsto sredstava odvajaju za postinvesticionu podršku.

“Kada postignemo da neko od investitora dođe u Sarajevo na sastanke, već smo dobar dio posla završili”, rekao je direktor Fipe i dodao da nakon toga stupa na snagu podrška Fipe u administrativnim procedurama u BiH, kao i postinvesticiona podrška, a da bi investicije uspjele, potrebna je saradnja svih faktora unutar BiH.

On je podsjetio da je ukupno 13,4 milijardi stranih ulaganja u BiH, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine i da je taj podatak konstatovala Centralna banka BiH, a prošla godina u potpunosti je zaokružena na 777,7 miliona KM i predstavlja povećanje od 37,9 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Napominjući da je predizborna retorika koja stvara tenzije veliki problem za Fipu, Milinić je rekao da će nakon izbora doći do smirivanja retorike.

On je naglasio da često investitorima treba objašnjavati da Republika Srpska nije pod međunarodnim sankcijama.

Prezentaciju izvještaja o postinvesticionim podrškama Fipe podržala je i Međunarodna finansijska korporacija u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button