RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

БиХ ипак неће имати јединствене ковид потврде

Босна и Херцеговина неће имати јединствене ковид потврде нити ће се оне издавати на нивоу институција БиХ, јер за то не постоји надлежност и правни основ, али ће ИДДЕЕА вршити верификацију истих, потврђено је за “Независне” у Министарству цивилних послова БиХ

У Министарству су навели да ће се издавање ковид потврда вршити на нивоима ентитета, кантона и Брчко дистрикта у складу са надлежностима у области здравства.

Судећи према овоме, БиХ, у којој се од јуна 2021. године воде преговори о увођењу ових потврда, требало би да добије не једну, већ минимално три ковид потврде.

Наиме како су у Министарству цивилних послова БиХ казали, 15. фебруара је формиран Координациони одбор, чији је задатак да уобличи рјешење за правни оквир за дигиталну верификацију ковид потврда.

“Дигитална верификација ковид потврда ће почети у тренутку када се постигне сагласност здравствених власти у БиХ о начину дигиталне верификације потврда, а на чему треба да ради Координациони одбор”, казали су у МЦП БиХ.

Навели су да ће изглед ковид потврда бити дефинисан прописима на нивоу ентитета и Брчко дистрикта у складу са инструкцијом Европске комисије.

“Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ ће у сарадњи са здравственим властима у БиХ, а ради употребе у иностранству, вршити сервис размјене података са ЕУ”, закључили су у МЦП БиХ.

Подсјећамо да је у јуну прошле године МЦП БиХ одржао састанак са представницима Делегације ЕУ у БиХ, гдје су представљани услови које мора испунити свака земља нечланица ЕУ за препознатљивост националних ковид потврда.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС више пута до сада су поновили да ЕУ од трећих земаља не тражи “јединствену потврду” коју издаје једна организација, већ је дала препоруке за унифицирану потврду, која у свим државама има исте податке и дигиталне елементе.

У надлежном републичком министарству тада су напоменули да је ИДДЕЕА задужена за израду личних карата и пасоша и да нема никакву надлежност у било којем облику да учествују у процесу прикупљања, обраде и размјене здравствених података, а поготово не за издавање здравствених потврда.

Навели су тада и да у РС постоји сертификационо тијело Министарства за научно-технолошки развој, информационо друштво и високо образовање РС које је законски надлежно за издавање дигиталних сертификата за организације јавне управе у Српској.

Неке земље ЕУ, али и свијета, као што су Данска, Британија и Израел, одустале су од ковид потврда те се поставља питање да ли је потребно да БиХ, која добрано касни у овом процесу, сада ради на изради ових потврда.

Према мишљењу медицинских стручњака, ковид потврда је ипак потребна грађанима БиХ, јер, како кажу, још многе земље на границама захтијевају ове потврде, али и зато што је мали број бх. грађана вакцинисан.

Како је за “Независне новине” казао Ненад Стевандић, шеф тима за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације, Република Српска има потврде о вакцинацији на којима је присутан QР код, али да проблем представља то што ова потврда није генерисана у БиХ. Истакао је да је тешко претпоставити до када ће имати смисла да се издају ковид потврде, али да државе које имају мало вакцинисаних, као што је БиХ, треба да имају ове потврде.

“Мислим да би било добро због нас да имамо ове потврде, а и због Европе, јер се не зна још какав ће бити ‘реп’ пандемије, који се може очекивати у новембру”, рекао је Стевандић.

Да је неопходно да добијемо ове ковид потврде, потврдио је за “Независне новине” Еднан Дрљевић, инфектолог из Опште болнице “Абдулах Накаш” Сарајево, који истиче да ће на љето сигурно доста земаља тражити ове потврде.

Извор: nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U istočnoj Africi bi moglo propasti više od 40 miliona doza vakcine

Radio Brčko

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata u TK od danas ponovo do 23 sata

Radio Brčko

Одгођен маратон у Пекингу због пораста броја заражених вирусом корона

Radio Brčko