RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHSvijet

BiH: Izdavanje njemačkih radnih viza čeka se više od godinu dana

Izdavanje njemačkih radnih viza čeka se više od godinu dana, dok se izdavanje viza za spajanje porodica čeka više od pola godine, potvrdili su u Ambasadi Njemačke u Sarajevu za “Nezavisne”.

Po svemu sudeći, dok ne bude usvojen novi zakon o doseljavanju stranaca, što bi, kako su nam rekli u njemačkoj ambasadi, trebalo da se desi početkom 2020, ovakvo stanje ostaće isto i neće biti moguće ubrzavanje termina za dobijanje viza. Zbog dugog čekanja termina, a samim tim i dobijanja radne vize, građani BiH su frustrirani.

Ono što je sada sigurno je da će kvalifikovana radna snaga, za koju nije moguće naći adekvatne radnike u Njemačkoj, vjerovatno lakše doći do viza, dok je i dalje neizvjesno kako će pomenuti zakon tretirati ono što se definiše kao nekvalifikovana radna snaga, u koju spada i većina bh. državljana koji žele do posla u toj zemlji.

Inače, kvalifikovana radna snaga iz država koje nisu članice EU ni dosad nije imala problema s pronalaženjem posla u Njemačkoj, najčešće putem programa plave karte.

U Ambasadi kažu da se trude da čekanje bude što kraće i da s tim u vezi otvaraju maksimalan broj mogućih termina, a da se u slučaju opravdanih i obrazloženih humanitarnih ili zdravstvenih razloga mogu zakazati i prijevremeni termini.

Dalje, ističu da aplikanti mogu sebi značajno olakšati čekanje termina izbjegavanjem pogrešnih unosa i zakazivanja višestrukih termina, jer bi im prethodni termini mogli biti poništeni, kao i da ne koriste usluge agencija, poput ambasada.info, za koje tvrde da im ne mogu niti ubrzati termine niti uticati na postupak dobijanja vize.

Kada se radi o izdavanju viza za zaposlenje, objašnjeno nam je da se aplikanti uglavnom svrstavaju prema članovima II ili XXVI Uredbe o zapošljavanju stranaca Saveznog ministarstva za rad i socijalnu zaštitu Njemačke.

U član II potpadaju aplikanti za plavu kartu, kao i zanimanja koja su u Njemačkoj ocijenjena deficitarnim, poput njegovatelja, i za njih su termini u principu kraći.

Svi ostali potpadaju pod član XXVI stav 2, koji se odnosi na državljane BiH, Albanije, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije po kojem se do 2020. u Njemačkoj mogu zaposliti ukoliko nađu poslodavca u toj zemlji koji ih je voljan zaposliti na bilo kojem radnom mjestu.

“Odobrenje za zapošljavanje može biti izdano samo u slučaju kada je zahtjev podnesen kod nadležne njemačke diplomatske ustanove u matičnoj državi. Odobrenje ne može biti izdano osobama koje su u 24 mjeseca prije podnošenja zahtjeva ostvarivale korist od sredstava u skladu sa Zakonom o azilu”, navedeno je u ovom članu.

U Ambasadi, takođe, ističu da je važno da građani znaju da je izdavanje termina besplatno i da ne nasjedaju na oglase koji nude posredovanje. Takođe, kako navode, važno je da ljudi izaberu pravu kategoriju, kako ne bi došli u situaciju da im nakon godinu dana čekanja bude otkazan termin zbog pogrešne kategorizacije.

Izvor: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Bosnu i Hercegovinu za devet mjeseci posjetilo najviše turista iz Hrvatske

Radio Brčko

Ekonomski učinak BiH premašio očekivanja u drugom kvartalu 2021. godine

Radio Brčko

Njemačka: Deficit zbog koronavirusa iznosi 157,1 milijardu evra

Radio Brčko