BiH

BiH: Na portalima registrovano 838 komentara sa sadržajima govora mržnje

U prvih 25 dana kampanje “Stop! Govor mržnje 2018” koju sprovodi Vijeće za štampu, na sedam internet portala registrovano je 838 komentara sa sadržajima govora mržnje, izdato je 612 upozorenja, trajno isključeno 125 korisnika, a 140 na određeni vremenski period.

Podršku kampanji daju Međunarodna organizacija za migracije /IOM/ i USAID, saopšteno je iz Vijeća za štampu.

Kampanja traje od 17. augusta do 18. novembra, a u nju je aktivno uključeno sedam onlajn medija: “Klix”, “Nezavisne”, “Oslobođenje”, “RadioSarajevo”, “SportSport”, “Dnevnik” i “Vijesti”.

Cilj projekta je zaštita slobode govora i slobode izražavanja, metodom praćenja i sprečavanja širenja govora mržnje u komentarima posjetilaca, što je jedan od velikih problema sa kojim se susreću onlajn mediji u BiH, napominju u Vijeću za štampu.

Takođe je jedan od ciljeva i edukacija posjetilaca onlajn medija da sloboda izražavanja i sloboda govora ne podrazumijeva i slobodu širenja govora mržnje, huškanja ili upućivanja prijetnji, što su krivična djela.

Uz punu podršku urednika odabranih onlajn medija, monitori Vijeća za štampu u BiH prate komentare posjetilaca portala, postavljajući znak “Stop! Govor mržnje” ispod komentara sa sadržajima prepoznatim kao huškački govor, govor mržnje ili prijetnje, uz opomenu da je govor mržnje krivično djelo, a ne sloboda govora i da osobe koje šire govor mržnje ili upućuju prijetnje mogu biti krivično gonjene i tužene u skladu sa Krivičnim zakonima u BiH.

Drastični sadržaji sa govorom mržnje se odmah uklanjaju, a postavljači takvih komentara se isključuju na određeni vremenski period ili trajno. U nekim slučajevima te osobe će biti prijavljene policiji.

Ukupan broj komentara sa neprimjerenim sadržajima od 17. avgusta do 10. septembra iznosi 838, a ukupan broj izdatih upozorenjaje 612, trajno je isključeno 125 korisnika, a 140 na određeni vremenski period.

Izvor: www.bhrt.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!