BiH

Омбудсман за људска права БиХ: Степен санкционисања говора мржње на ниском нивоу

У БиХ постоји снажан законодавни и институционални оквир за борбу против говора мржње, али је степен санкционисаних инцидената говора мржње на веома ниском нивоу, наведено је у извјештају Омбудсмана за људска права БиХ.

У Специјалном извјештају о говору мржње у БиХ, израђеном на иницијативу Савјета Европе, наведено је, између осталог, да свијест о опасности и посљедицама говора мржње у БиХ није довољно развијена.

“То претпоставља њено формирање и унапређивање, од школског система, медија, свакодневног јавног живота али и ефикасније улоге државних институција, цивилног друштва и регулаторних тијела”, саопштено је из институције Омбудсмана.

У извјештају се наводи да у агенцијама за спровођење закона у БиХ не постоје специјализовани тимови који су оспособљени да спроводе истраге злочина мотивисаних мржњом иако је у пракси заступљеност ових кривичних дјела много већа у односу на званичне статистике.

Омбудсмани сматрају да се често кривична дјела почињена из вјерских, националних или расних побуда кривично не процесуирају, а и када се процесуирају поступак се води на основу обичног кривичног дјела при чему се занемарују вјерске, националне или расне и друге побуде.

“За разлику од деведесетих година у БиХ, када је најизраженија била национална и вјерска мржња и нетрпељивост, сада се говор мржње најчешће манифестује кроз политичку некоректност, мизогенију, другачију политичку и сексуалну оријентацију”, наводи се у извјештају.

У саопштењу се напомиње да се говор мржње нарочито интензивира у периоду избора у БиХ, када долази до интензивније промоције увредљивих ставова, политизације друштва по многим основама и уопште стварања климе антиинтелектуалног стања свијести.

Циљ извјештаја је да путем анализе правног оквира, појединачних предмета и реакције одговорних тијела, путем препорука укаже на кораке које је неопходно предузети ради подизања свијести о овом феномену, као и у успостављању ефикасних механизама на превенцији, заштити и санкционисању говора мржње.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!