RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

БиХ: Најављена помоћ за миграције од стране ЕУ

Европска унија /ЕУ/ планира да додијели 13 милиона евра кроз ИПА фондове за додатну помоћ БиХ у управљању миграцијама, рекла је Срни портпарол Делегације ЕУ у БиХ Јамила Миловић Халиловић.

Она је истакла да одлуку о тачном износу и активностима које ће бити финансиране тек треба донијети.

“ЕУ је ажурно одговорила на захтјев БиХ за подршку у рјешавању тренутне ситуације у вези са миграцијама, те мобилише све расположиве ресурсе. Прошле године, Европска комисија додијелила је укупно 9,2 милиона евра БиХ за рјешавање повећаног миграционог прилива”, подсјетила је Халиловићева.

Према њеним ријечима, ова помоћ усмјерена је посредством хуманитарних партнера, као што су Међународна организација за миграције /ИОМ/ и агенције УН, те обухвата пружање здравствених услуга, заштите и склоништа за хитне случајеве, као и храну, ођећу, покриваче и хигијенска средства.

“Осим наведене хуманитарне подршке, Европска комисија је од 2007. године пружила помоћ БиХ у подручју миграција и управљања границама у износу од 24,6 милиона евра”, додала је Халиловићева.

Од јануара 2016. године, додала је она, БиХ је корисник и регионалног програма “Подршка заштитно-осјетљивом управљању миграцијама” у вриједности од осам милиона евра.

“Настављамо да позивамо све надлежне да унаприједе сарадњу и ефикасно користе средства ЕУ како би обезбиједили одговарајући смјештај за мигранте и побољшали процедуре одобравања азила”, нагласила је Халиловићева.

Портпарол ИОМ-а у БиХ Едита Селимбеговић истиче да ова међународна организација пружа подршку Министарству безбједности БиХ кроз координисану сарадњу са Оперативним штабом формираним како би се пружио хитни одговор на ситуацију у вези са мигрантима која се одвијала почетком 2018. године, а у вези са отварањем нове руте кроз БиХ за мигранте и избјеглице.

“ИОМ је усмјерио своје активности на успостављање привремених прихватних центара за мигранте и избјеглице у Унско-санском кантону и једног привременог прихватног цента у Хаџићима”, подсјетила је Селимбеговићева.

С обзиром на то да је одговор на масовни прилив миграната била једна од приритетних мјера донесених од Министарства безбједности БиХ у фебруару 2018. године с циљем спречавања великих хуманитарних и безбједносних проблема, ЕУ је обезбиједила средства од 9,2 милиона евра и додијелила их ИОМ-у, УНХЦР-у и УНИЦЕФ-у у оквиру програма “Специјалне мјере као подршка одговору на избјегличку и мигрантску ситуацију у БиХ”.

ИОМ-у у БиХ, као водећој организацији за управљање мигрантском ситуацијом, одобрена су средства у износу од 7.342.168 евра.

Селимбеговићева је прецизирала да је износ од 1.250.000 евра обезбијеђен од Европске генералне дирекције за цивилну заштиту и хуманитарну помоћ, а износ од 6.092.168 евра обезбиједила је Генерална дирекција Европске комисије за европску политику сусједства и преговоре о проширењу.

“Осим ових средстава, ИОМ-у је додијељен грант од милион евра из Фонда за избјеглице и мигранте Развојне банке Савјета Европе који је усмјерен на успостављање привременог прихватног центра ‘Ушивак’ у Хаџићима”, рекла је портпарол ИОМ-а за Срну.

Обезбијеђена су и значајна средства за одговор на тренутну мигрантску ситуацију од других донатора – британске Владе, УСАИД-а и “Kатарске хуманитарне организације”, која доприносе побољшању услова боравка миграната и избјеглица, те стабилизацији заједнице и социјалној кохезији на циљаним локацијама у Унско-санском кантону.

“ИОМ има за циљ даље јачање система управљања миграцијама, азилом, контролом границе и капацитетима за привремено збрињавање миграната и избјеглица. Пројекти које ћемо спроводити ће такође ојачати и обезбиједити услуге хитног смјештаја, снабдијевања водом, санитарне и хигијенске услове, заштиту, као и друге основне потребе миграната и избјеглица који бораве на територији БиХ”, додала је Селимбеговићева.

Спровођењем пројектних активности, истиче Селимбеговићева, ИОМ ће уложити све напоре да унаприједи комплетну инфраструктуру привремених прихватних центара, односно да побољша постојеће смјештајне капацитете у складу са ЕУ стандардима.

“Kада је ријеч о наводима о повећаном приливу миграната и избјеглица који се може очекивати доласком прољећа, ИОМ ће заједно са партнерима и другим УН агенцијама наставити да пружа подршку и помоћ Министарству безбједности БиХ у настојањима да се пружи хитан и адекватан одговор у складу са међународним стандардима”, рекла је она.

Представници надлежних институција у БиХ упозорили су раније да је од почетка ове године регистровано огромно повећање броја илегалних миграната у односу на исти период прошле године, као и да се БиХ не може сама изборити против тако великог прилива и да је потребна помоћ међународних институција и организација које се баве овим питањем.

Извор: СРНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Međunarodni dan nestalih u BiH, traga se za još 7.603 osobe

Radio Brčko

U BiH rast potrošačkih cijena u aprilu 2,4 posto, godišnja inflacija 13,2 posto

Radio Brčko

EU postigla prvi cilj masovne vakcinacije, potpuno vakcinisano 70 posto odraslih

Radio Brčko