RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: Najniža penzija u Republici Srpskoj 300 KM, u Federaciji BiH 565 KM

Foto: Arhiva

Osiguranici koji su u Republici Srpskoj ostvarili 15 godina radnog staža od januara ove godine primaju penziju u visini od 300,6 KM, dok je iznos najviše penzije čak 3.228,6 maraka.

S druge strane, u Federaciji BiH je iznos najniže penzije, gdje se ubrajaju i oni penzioneri sa 15 godina radnog staža, od početka ove godine 565,18 KM, a najviša penzija iznosi 2.800 KM.

Podaci pokazuju i kako je iznos najviše penzije u Republici Srpskoj za čak 428,64 marke veći od iznosa najviše penzije u Federaciji BiH.

Za razliku od Federacije BiH, najniža penzija u RS određena je u pet nivoa, zavisi od dužine penzijskog staža osiguranika. Osiguranici koji su radni vijek završili sa 15 do 20 godina radnog staža od januara ove godine imaju penziju od 360 KM, dok za radni staž između 20 i 30 godina najniža penzija iznosi 420,90 KM.

Oni čiji je radni staž između 30 i 40 godina sada primaju 481 KM, a svi koji su imali puni radni staž s povećanjem od početka ove godine primaju iznos od minimalno 601,35 maraka, prenose agencije.

bhrt

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Isplata mirovina za travanj, 5. svibnja

Radio Brčko

Повећање пензија у РС-у за око два одсто

Radio Brčko

Бања Лука: ПИО РС – почела исплата децембарских пензија

Vladimir Matijević