BiH

BiH: Nije usvojena odluka o zaštitnim mjerama na uvoz mesa

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da na današnjoj sjednici nije usvojena odluka o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine.

“Snagom argumenata i integrisanim stavom udruženja poljoprivrednih proizvođača i legitimnim stavom nadležnih insitutucija entitetskog nivoa predložili smo Savjetu ministara odluku o posebnim zaštitnim mjerama za uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine”, rekao je Košarac novinarima.

Prema njegovim riječima, iz neobjašnjivih razloga i bez rasparave na sjednici Savjeta ministara jedan broj ministara nije glasao da se donese odluka o zaštitnim mjerama koje bi se odnosile na period od dvije godine.

Za odluku su, osim Košarca, glasali predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar za ljudska prava Miloš Lučić, minsitar komunikacija i transporata Vojin Mitrović, te zamjenik ministara bezbjednosti Nedeljko Jović.

Košarac je ocijenio da je ovo bio dobar model da se ovaj problem riješi na kvalitetan način i da se snagom argumenata, kao strana u bilateralnom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ovo pitanje trajno riješi.

Savjet ministara usvojio je izvještaj o radu Koordinacionog ekspertskog i pravnog tima koji se bavi pitanjem odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

“Postoji visok stepen mobilnosti eksperata u ovom timu, pravnih eksperata i potpuna koordinacija aktivnosti između Ministarstva i entitetskih ministarstava, s obzirom na činjenicu da zaista želimo da snagom argumenata, naučnog i stručnog istraživanja, kredibilno ovo pitanje tretiramo na način da onemogućimo izgradnju odlagališta radiaktivnog otpada na likaciji Čerkezovac, Trgovska gora”, rekao je Košarac.

On je naveo da većina ljudi uključenih u ovaj proces nisu zadovoljni radom Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, zbog čega su na sastanku Koordinacionog tijela apelovali da se donesu određeni zaključci.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Back to top button