RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: Pad BDP-a za 4,6 odsto

Bruto društveni proizvod /BDP/ u BiH ove godine pašće za 4,6 odsto zbog krize izazvane pandemijom kovida 19, ali bi se u naredne dvije godine mogao očekivati rast od oko tri odsto ukoliko bude zantno poboljšana epidemiološka situacija, izjavio je guverner Centralne banke BiH Senad Softić.
On je naveo da je ovo posljedica pada investicija i izvoza, te smanjenja lične potrošnje za 5,3 odsto.

“Od lične potrošnje zavise tri četvrtine BDP, pa od toga zavisi i ukupan rezultat”, rekao je Softić za “Oslobođenje”.

On je naveo da su doznake iz inostranstva u prvih šest mjeseci ove godine iznosile 1,19 milijardi KM, što je manje za 17 odsto nego u istom periodu lani, dodavši da se očekuje da će tako biti i u drugoj polovini ove godine.

Softić je istakao da je likvidnost bankarskog sistema u BiH visoka, te da banke na svojim računima imaju ukupno 5,8 milijardi KM, od čega je 2,7 milijardi KM iznos koji moraju držati zbog obavezne rezerve, a ostatak je višak rezervi.

“Nema značajne potražnje za kreditima, jer su i stanovnici, a i preduzeća oprezni u ulaganjima jer su suočeni sa neizvješnošću”, ocijenio je Softić i dodao da je velika ponuda novca i na domaćem i na međunarodnom tržištu, dok je potražnja mala zbog čega ne postoje razlozi za podizanjem kamatne stope.

Govoreći o oporavku ekonomije u BiH na nivo kakav je bio prije pandemije, Softić je naveo da su sve prognoze neizvjesne jer je uzrok krize “spoljni šok”, a ne prezaduženost država, dodavši da se situacija može iskoristiti i za neke pozitivne reforme, poput digitalizacije finansija.

“Ovo je dobra prilika da se više razvija lokalna proizvodnja. U krizi se očekuju pojačane državne investicije, njih bi trebalo usmjeravati u dugoročno održiv razvoj”, rekao je Softić

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U BiH blokirana 96.082 računa poslovnih subjekata

Radio Brčko

Danas se pušta u opticaj novih 105 milijuna KM u kovanicama

Sandra Živković

U BiH blokirano 94.178 računa firmi

Radio Brčko