RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

БиХ: По одлуци Сабора нова титула владике Фотија биће митрополит

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије изјавио је данас да ће по одлуци Светог архијерејског сабора његова нова титула бити митрополит зворничко-тузлански, објављено је на сајту Епархије.

“Ова титула ће почети званично да се примењује када службено о томе добијемо писану одлуку Сабора. Верујемо да ћемо од Светог Синода добити и упутство, како и када нове титуле можемо примењивати и користити”, појаснио је владика Фотије.

Он је додао да добијање ове древне титуле лично сматра благословом Цркве и да на то гледа као на заједнички допринос свих црквених ђелатника и вјерника кроз историју, посебно од 1920. године, када је Епархија из статуса Митрополије, зарад јединства Цркве, враћена у статус Епархије.

“Титуле нису ту да се гордимо њима, већ да их оправдамо својим подвигом и добрим делима”, рекао је епископ Фотије.

У тексту се наводи да је на овом Сабору посебан дар Божији била промјена титула појединих епископа СПЦ.

“Титуле наших епископа нису из многих разлога дуго времена мењане, а на ранијим Саборима су наговештаване више пута”, рекао је епископ Фотије.

Он је додао да се мијењају историјске прилике у којима Црква живи, на шта највише утичу ратови и друге животне недаће, земљотреси, поплаве, а код Срба – сеобе и прогони.

“Када би се земаљске и историјске прилике нормализовале и Црква би се враћала свом уобичајеном животу и мисији и многе ствари су се враћале у канонски поредак. Тако је сада дошло до потребе да се наше историјске титуле врате, из једноставног разлога што имају своју дугу црквено-историјску традицију, али и из потребе мисије и сведочења Цркве”, оцијенио је владика.

Извор: Срна

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Владика Фотије посјетио болничку капелу

Дејана Крстић

Brčko: Obilježena Krsna slava Hrama u Grčici

Radio Brčko