RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: Početak pregovora sa EU, ako sve bude išlo po planu, tek 2023. godine

U nacrtu dokumenta Evropske komisije “Vjerodostojna perspektiva proširenja za zapadni Balkan”, koji bi trebalo da bude usvojen u februaru, navodi se da bi Bosna i Hercegovina naredne godine mogla dobiti status kandidata ako bude kooperativna.

Odnosno, ako do kraja decembra dostavi odgovore na oko 600 dodatnih pitanja iz Upitnika, ako ne bude namjernih političkih opstrukcija procesa integracije i ako Evropska komisija uspije završiti svoj dio posla na pripremi mišljenja (avis) o zahtjevu BiH za kandidatski status.

To je u autorskom tekstu za Al Džaziru Balkan napisao Zekerijah Smajić, višegodišnji dopisnik iz Brisela i ekspert je za evropske politike i proces proširenja Evropske unije.

ZEKERIJAH SMAJIĆ – Foto: klix.ba

Pozivajući se na pomenuti dokument, Smajić je navedo da bi, ako sve bude išlo po planu i željama institucija u Briselu, pregovori Evropska unija – Bosna i Hercegovina o pristupanju mogli biti otvoreni za četiri godine, početkom 2023.

– U toj godini bi Crna Gora i Srbija trebale okončati svoje pregovore o članstvu i riješiti sva sporna granična pitanja s Hrvatskom. Nakon toga bi uslijedilo potpisivanje ugovora o pristupanju, čija bi verifikacija i konačno odobravanje u nacionalnim parlamentima ovih zemalja i Evropskom parlamentu morali biti okončani do početka 2025. godine. U toj godini bi ove dvije zemlje zapadnog Balkana mogle postati ravnopravne članice Evropske unije – naveo je Smajić.

Prema njegovim riječima, uobičajena godišnja analiza Evropske komisije o napretku u procesu integracije i posebna parlamentarna rezolucija o BiH maknuti su s dnevnog reda i posljednjeg ovogodišnjeg plenarnog zasjedanja Evropskog parlamenta, a i onog u januaru naredne godine. A možda i na duži rok.

Smajić podsjeća da je izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda krajem prošle sedmice iznenadio kada je predložio da se izvještaj Evropske komisije za 2018. godinu i prijedlog rezolucije o BiH ne stavljaju na dnevni red parlamentarnih tijela „sve dok zakonodavna vlast u BiH uniju ne shvati ozbiljno, dok Parlamentarna skupština BiH ne uspostavi stalni odbor za međuparlamentarnu saradnju u provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i dok ne usvoji pravilnik u vezi s postupanjem ovog operativnog tijela“. Dan Preda je pojasnio da se na takvu odluku vlasti BiH čeka pune tri i po godine te da za takvu nemarnost više neće biti razumijevanja.

Izvor: www.srpskainfo.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.