RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Evropska unija doznačila više od 9,2 miliona za pomoć migrantima

Evropska unija je tokom prethodnih mjeseci kroz različite projekte doznačila više od 9,2 miliona eura kao podršku nastojanjima Bosne i Hercegovine da pomogne migrantima i izbjeglicama na terenu i ojača kapacitete upravljanja granicom.

Bivši đački dom Borići u kojem su u toku ljeta boravili migranti, u potpunosti je ispražnjen, a trenutno su u toku radovi na rekonstrukciji i obnovi objekta. Migranti i izbjeglice, koji su bili smješteni u prostorijama đačkog doma, izmješteni su u obližnji privremeni prihvatni centar Bira. Tu trenutno boravi oko 2.000 migranata, a EU pomoć je prvenstveno usmjerena na osnovne potrepštine, poput kreveta i deka, u nastojanju da se osiguraju što humaniji uslovi za smještaj. Građevinski radovi u Borićima su u toku i biće završeni do kraja godine.

Radovi na uspostavi sigurnijeg i adekvatnijeg smještaja za porodice sa djecom i djecu bez pratnje su završeni. Privremeni prihvatni centar Sedra ima kapacitete za smještaj 420 osoba i za svako dijete iz centra osigurani su časovi lokalnog i engleskog jezika. Cilj ovakvih aktivnosti je između ostalog da se djeci kroz obrazovne i zabavne aktivnosti pruži prilika sa se upoznaju sa kulturom zajednice u kojoj borave i olakša komunikacija sa vršnjacima.

Za sve migrante koji trenutno borave na teritoriji Bosne i Hercegovine je obezbijeđen smještaj i osnovna medicinska njega, dok su svim korisnicima u privremenim prihvatnim centrima u Unsko sanskom kantonu osigurana tri obroka dnevno. Sve aktivnosti finansirane su sredstvima Evropske unije, a na terenu ih provode Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine.

Od kraja 2017. godine, Bosna i Hercegovina se suočava sa sve većim prilivom migranata i izbjeglica koji dolaze na njenu teritoriju. Više od 23.500 migranata i izbjeglica je stiglo tokom 2018. godine iz Srbije i Crne Gore, u poređenju sa 755 koliko ih je bilo tokom 2017. godine. Trenutno nekih do 4.000 migranata i izbjeglica boravi u privremenim prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini. Dok većinu migranata i izbjeglica čine muškarci, među njima ima i žena, porodica sa djecom, trudnica i djece bez pratnje ili koja su odvojena od porodice.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Marko Divković za “Radio Brčko” o slobodi pristupa informacijama

Radio Brčko

БиХ: Реалан раст БДП-а у овој години 2,9 одсто а у наредној 3,1 одсто

Radio Brčko

Beč: Predložen projekat ultra brzih vozova, kroz BiH bi prolazilo 340 km pruge

Radio Brčko