RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: U saobraćajnim nesrećama prošle godine poginula 222 lica

Na putevima u BiH tokom prošle godine dogodila se ukupno 31.321 saobraćajna nezgoda od kojih je u 7.230 poginulo 222 lica, podaci su entiteskih nadležnih ministarstava unutrašnjih poslova.
Tokom prošle godine u saobraćajnim nezgodama u Federaciji BiH /FBiH/ poginulo je 116 lica, što je manje za 34 poginula lica u odnosu na 2021. godinu i predstavlja 52,25 odsto od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nezgodama u BiH.

U Brčko distriktu protekle godine poginulo je šest osoba, dok je broj poginulih lica u saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj iznosio 100 i u odnosu na 2021. godinu smanjen za jedno poginulo lice, a predstavlja 45,05 odsto od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nezgodama u BiH.

U saobraćajnim nezgodama u BiH lani su 1.554 lica zadobila teže, a 8.704 lica pretrpjela su lakše tjelesne povrede, saopšteno je iz Bihamka.

“Na osnovu podataka može se zaključiti da se na području BiH dnevno tokom 2022. godine događalo u prosjeku nešto više od 85 saobraćajnih nezgoda, od toga blizu 20 sa poginulim/povrijeđenim licima”, navodi se u saopštenju.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselja, a zatim na magistralnim, lokalnim, regionalnim, ali i na auto-putevima.

Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda na putevima u BiH prošle godine registrovana je 24.091 sa materijalnom štetom.

“Veliki broj saobraćajnih nezgoda rezultat je nepoštovanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju”, navode iz Bihamka.

U saopštenju se dodaje da su nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nezgoda, kao i vožnja pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava.

srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Vatrogasci spašavali povrijeđene u saobraćajnoj nesreći

Mirsad Arnautović

У Акцији “Контакт” приведена 31 особа због фингирања саобраћајних незгода

Radio Brčko

Brčko: U protekloj godini smanjen broj prometnih nezgoda

Sandra Živković