RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U protekloj godini smanjen broj prometnih nezgoda

Iako prošla godina u odnosu na višegodišnji prosjek bilježi smanjenje ukupnog broja procesuiranih prometnih nezgoda, taj broj je i dalje velik.

Prema riječima glasnogovornice, Dževide Hukičević, protekle godine Policija Brčko distrikta zabilježila je 275 prometnih nezgoda koje su prouzročene nemarom vozača, od kojih je 69 nastalo posredstvom neprilagođene brzine, 39 zbog alkoholiziranosti vozača, 33 zbog nepoštivanja prvenstva prolaza, dok je ostale prometne nezgode prouzročilo preticanje te nepoštivanje prometnih znakova i pravila.

U prometnim nezgodama koje su se dogodile protekle godine, nastala je uglavnom materijalna šteta, no neke su sa sobom odnijele i ljudske živote. Lakše povrede zadobilo je 129 osoba, 34 osobe zadobilo je teže tjelesne povrede, dok su četiri osobe smrtno stradale. No, Hukičević ističe kako su brojevi smanjeni u odnosu na višegodišnji prosjek.

Hukičević je dodala kako je protekle godine iz prometa isključeno 2.714 vozača, od kojih je najviše isključeno zbog vožnje u alkoholiziranom stanju – čak 1.280, dok je 1.206 isključeno jer su vozilima upravljali prije stjecanja prava na upravljanje, a zbog ostalih prekršaja isključeno je njih 228.

Prema podacima iz Policije ukupan broj evidentiranih prekršaja u prošloj godini je 25.479, a za pokretanje prekršajnog postupka i prekršajnih naloga iz oblasti sigurnosti prometa podneseno je ukupno 23.520 zahtjeva.

Iz Policije apeliraju na oprez prilikom obavljanja radnji u prometu kako bi se spriječile nezgode, a samim time i povrjeđivanje sudionika.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Lakše povrede pješaka koji su u subotu nastradali na pješačkom prijelazu

Gorana Antić

U prostorijama PBD BiH održan sastanak foruma direktora policijskih tijela

Radio Brčko

Supervizor Scanlan pohvalio Policiju Brčko Distrikta

Radio Brčko